archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Κατά 120 ημέρες παρατάθηκε η συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα

22 Νοεμβρίου 2022.

ships84Της Γεωργίας Ερμίδη

Για τέσσερις μήνες παρατάθηκε η συμφωνία που επιτρέπει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μέσω των λιμανιών της στην Μαύρη Θάλασσα κατευνάζοντας τις ανησυχίες για την ελλειψη τροφίμων στον κόσμο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι η συμφωνία θα συνεχιστεί για 120 ημέρες με την έγκριση της Μόσχας και του Κιέβου.

Στην συμφωνία μετέχουν Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία και ΟΗΕ και επιβεβαίωσαν ότι η πρωτοβουλία θα παραταθεί για 120 ημέρες.

«Χαιρετίζω την συμφωνία όλων των πλευρών να συνεχίσουν την πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας προκειμένου να διευκολύνουν την ασφαλή ναυσιπλοΐα για τις εξαγωγές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων από την Ουκρανία», ανέφερε ο Γκουτέρες σε ανακοίνωσή του.

Είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη «εχουν δεσμευθεί πλήρως να άρουν τα εναπομείναντα εμπόδια στην εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από την Ρωσική Ομοσπονδία», ένα μέρος της συμφωνίας το οποίο η Ρωσία θεωρεί κρίσιμο.

Ο Oleksandr Kubrakov, υπουργός υποδομών της Ουκρανίας, χαιρέτισε την παράταση ως «σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο αγώνα κατά της επισιτιστικής κρίσης».

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, είπε ότι η Μόσχα συμφώνησε να τηρήσει την συμφωνία «χωρίς αλλαγές στους όρους ή το πεδίο εφαρμογής».

Η Ρωσία προσωρινώς αποχώρησε από την συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια μετά από μια επίθεση στον στόλο της στην Μαύρη Θάλασσα, προτού επανενταχθεί λίγες μέρες αργότερα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε παραπονεθεί ότι η συμφωνία δεν έκανε αρκετά για να διευκολύνει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων, παρόλο που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις. Υποστήριξε επίσης ότι οι προμήθειες από την Ουκρανία δεν πήγαιναν στις φτωχότερες χώρες, αν και ο ΟΗΕ είχε αναφέρει ότι στόχος της συμφωνίας ήταν η μείωση των τιμών μέσω της ενίσχυσης των προμηθειών στην παγκόσμια αγορά.

«Αν εξαιρέσουμε την Τουρκία ως ενδιάμεση χώρα, τότε σχεδόν όλα τα σιτηρά που εξάγονται από την Ουκρανία δεν αποστέλλονται στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, απευθυνόμενος στην σύνοδο κορυφής της G20 μέσω βιντεοσύνδεσης, τάχθηκε υπέρ της παράτασης «επ’ αόριστον» της συμφωνίας.

“Έπειτα από τις τετραμερείς συνομιλίες που διοργάνωσε η Τουρκία, η συμφωνία για τον διάδρομο των σιτηρών στην Μαύρη Θάλασσα παρατάθηκε για 120 ημέρες, ξεκινώντας από τις 19 Νοεμβρίου”, έγραψε στο Twitter ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Ο ίδιος αναφέρθηκε “στην σημασία και στα οφέλη” αυτής της συμφωνίας “για τον ανεφοδιασμό και την επισιτιστική ασφάλεια στον κόσμο, με σχεδόν 500 πλοία και περισσότερους από 11 εκατ. τόνους σιτηρών και τροφίμων” να έχουν παραδοθεί από το καλοκαίρι.

Τις τελευταίες εβδομάδες διεξάγονταν έντονες διαβουλεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ προκειμένου να παρατεθεί η συμφωνία, καθώς περισσότεροι από 10 εκατ. τόνοι σιτηρών παραμένουν στις αποθήκες των λιμανιών της Ουκρανίας.

Τα τρία λιμάνια που συμμετέχουν στην συμφωνία η Οδησσός, το Chornomorsk και το Pivdennyi έχουν την συνδυασμένη ικανότητα να αποστέλλουν περίπου τρία εκατομμύρια τόνους το μήνα.

Από τον Ιούλιο, περίπου 11,1 εκατομμύρια τόνοι γεωργικών προϊόντων έχουν αποσταλεί στο πλαίσιο της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένων 4,5 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 3,2 εκατομμυρίων τόνων σίτου.

Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο μειώθηκαν μετά την είδηση ​​της παράτασης της συμφωνίας. Το συμβόλαιο αναφοράς υποχώρησε 2% και το καλαμπόκι 1,3%.

Μετά το πέρας των 120 ημερών θα γίνουν ξανά συνομιλίες για την όποια διευθέτηση.

 

 

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση