archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Ισπανία: Ακινητοποιήθηκε πλοίο ελληνικών συμφερόντων με 4,5 τόνους κοκαΐνης

21 Ιανουαρίου 2023.

blumef1Οι ισπανικές αρχές εντόπισαν 4,5 τόνους κοκαΐνης σε φορτηγό πλοίο υπό ελληνική διαχείριση στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων. Το Blume ακινητοποιήθηκε την Τρίτη (17/1) 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ ντε Τενερίφε, την πρωτεύουσα των Καναρίων Νήσων, ανέφερε ο ιστότοπος Eldia es Tenerife.

Το Blume (κατασκευής 2005) με σημαία Τόγκο φέρεται να έπλεε με απενεργοποιημένο το σήμα εντοπισμού AIS. Η τελευταία ενημέρωση έγινε στις 17 Ιανουαρίου. Το Blume είχε αναχωρήσει από το λιμάνι του Σάντος στην Βραζιλία στις 20 Δεκεμβρίου. Φέρεται να εχει τελικό προορισμό την Ρίγα της Λετονίας.

Ακινητοποιήθηκε μετά από κοινή επιχείρηση της Αστυνομίας, και των τελωνειακών αρχών, κοντά στα Κανάρια Νησιά καθώς διαπιστώθηκε οτι μετέφερε 4.5 τόνους κοκαΐνης -αν και αρχικά υπολογίστηκε ότι επρόκειτο για 3 τόνους κοκαΐνης, αφού ζυγίστηκαν τα δέματα διαπιστώθηκε οτι μετέφερε 4.5 τόνους- ενώ έπλεε από τις ακτές της Νότιας Αμερικής προς την Ευρώπη.

Η επιχείρηση ξεκίνησε ως αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας. Ερευνητές της Υπηρεσίας Τελωνειακής Εποπτείας, της Εθνικής Αστυνομίας και της Πολιτικής Φρουράς, βάσει της ανταλλαγής πληροφοριών που παρήχθησαν μεταξύ του Κέντρου Ανάλυσης και Επιχειρήσεων του Ατλαντικού (MAOC-N) και του Κέντρου Πληροφοριών κατά της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος (CITCO), προσδιόρισαν την πιθανή εμπλοκή ένα σκάφος ύποπτο για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών από την Νότια Αμερική.

Ως συνέπεια αυτού, η Υποδιεύθυνση Τελωνειακής Επιτήρησης της Φορολογικής Υπηρεσίας έστειλε το ειδικό πλοίο του «Fulmar» για να εντοπίσει και τελικά να επιβιβαστεί στο φορτηγό τα ξημερώματα της 18ης Ιανουαρίου στα ανοιχτά της θάλασσας.

Την ώρα της επιβίβασης παρατηρήθηκε ότι το φορτηγό μετέφερε περίπου 200 τόνους καφέ ως δηλωμένο εμπόρευμα. Κατά την διάρκεια της έρευνας εντοπίστηκαν δεκάδες πακέτα με κοκαίνη.

Σύμφωνα με το ισπανικό δημοσίευμα συνελήφθησαν συνολικά 15 άτομα (2 Αλβανοί και 13 Πακιστανοί). Η επιχείρηση των αρχών εγινε χάρη στις υπηρεσίες πληροφοριών της ισπανικής αστυνομίας, και συγκεκριμένα του Κέντρου Ναυτικής Ανάλυσης και Επιχειρήσεων για την Διακίνηση Ναρκωτικών (MAOC). Η παρέμβαση πραγματοποιήθηκε από πράκτορες της Μονάδας Ναρκωτικών και Οργανωμένου Εγκλήματος (Udyco) της Εθνικής Αστυνομίας της Santa Cruz de Tenerife, της Ομάδας Οργανωμένου Εγκλήματος (ECO-Canarias) της Πολιτικής Φρουράς και επαγγελματίες της φορολογικής διοίκησης, καθώς και από κεντρικές μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συνθήκες επιβίβασης ήταν «πολύ περίπλοκες λόγω της κατάστασης στην θάλασσα και του μεγάλου μεγέθους του πλοίου». Παρόλα αυτά, «η ταχεία δράση του «Fulmar» και του πληρώματος του απέτρεψε μια πιθανή μεταφόρτωση των ναρκωτικών σε άλλα πλοία, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο τον εντοπισμό της κρύπτης».

Τόσο οι συλληφθέντες, το πλοίο, τα ναρκωτικά και η διαδικασία συνολικά πέρασε στα χέρια του Κεντρικού Ανακριτικού Δικαστηρίου.

blumef2

Αυτή η επιχείρηση, που διευθύνεται και συντονίζεται από την Εισαγγελία Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Εθνικού Δικαστηρίου (Audiencia Nacional), προστίθεται σε αυτές που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στην λεγόμενη «Διαδρομή του Ατλαντικού» της κοκαΐνης.

Σύμφωνα με ξένα μμε, η παρέμβαση των ισπανικών αρχών έλαβε χώρα περίπου 193 ναυτικά μίλια από το λιμάνι της Σάντα Κρουζ, στα ανοιχτά της βορειοδυτικής ακτής της Αφρικής, συγκεκριμένα, σε ένα ενδιάμεσο σημείο μεταξύ της πόλης Ντάχλα και του ακρωτηρίου Bojador στην Δυτική Σαχάρα.

Πραγματοποιήθηκε όπως αναφέρθηκε παραπάνω εκτεταμένη επιχείρηση ασφαλείας, στην οποία συμμετείχαν πράκτορες από διάφορες μονάδες των δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας. Η ταυτοποίηση του σκάφους και οι άλλες διαδικασίες διήρκεσαν περισσότερες από πέντε ώρες στην αποβάθρα, καθώς οι σακούλες με την κοκαΐνη άρχισαν να ξεφορτώνονται με γερανό μετά τις 6:30 μ.μ.

Οι τρεις τόνοι κοκαΐνης θα έφταναν στην τιμή των 180 εκατομμυρίων ευρώ στην λιανική αγορά, αναφέρει ο διεθνής τύπος.

blumef3

blumef4

blumef6

blumef7

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση

digitship24