archonmaritime2 arcadia gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

24ωρη απεργία: Ποιοί κλάδοι συμμετέχουν - Πως θα κινηθούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς

16 Μαρτίου 2023.

silalitirtempi5424ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα Πέμπτη 16 Μαρτίου οι ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών και να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

 

Στην 24ωρη απεργία για την τραγωδία στα Τέμπη θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία, τρόλει Μετρό, ηλεκτρικό και Τραμ.

Ειδικότερα, τα λεωφορεία και τα τρόλει θα σταματήσουν από την έναρξη της κυκλοφορίας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως την λήξη της κυκλοφορίας.

Επίσης για τη διευκόλυνση της συμμετοχής στις απεργιακές συγκεντρώσεις, το τραμ, ο ηλεκτρικός και οι συρμοί στις Γραμμές 1, 2, 3 του Μετρό θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00. Αυτό το χρονικό διάστημα, με εντολή της ΕΛΑΣ οι σταθμοί Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια θα παραμείνουν κλειστοί.

Κανονικά αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια στις γραμμές οι οποίες έχουν ανατεθεί στα ΚΤΕΛ. Το Συνδικάτο Εργαζομένων του ΟΑΣΑ δηλώνει «η εθνική τραγωδία στα Τέμπη μας έχει φέρει όλους αντιμέτωπους με ζητήματα ελλιπούς ασφαλείας σε βαθμό που αγγίζουν την παθογένεια» και απαιτεί «συγκοινωνίες ασφαλείς, σύγχρονες, ποιοτικές με σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή».

Παράλληλα, την συμμετοχή τους στην 24ωρη απεργία που κήρυξε η Γ.Σ.Ε.Ε. για την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, γνωστοποιούν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ. Κατά την ημέρα της 24ωρης απεργίας των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

Επίσης στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ για την φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, την Πέμπτη 16 Μαρτίου, θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας με αποτέλεσμα η Aegean και η Olympic Air να ανακοινώσουν την ακύρωση των προγραμματισμένων πτήσεων του εσωτερικού και του εξωτερικού δικτύου τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εταιριών «Oι επιβάτες που διαθέτουν εισιτήρια σε πτήσεις που επηρεάζονται, θα λάβουν μήνυμα από την εταιρεία ή από τα αντίστοιχα ταξιδιωτικά γραφεία μέσω των οποίων προμηθεύτηκαν τα εισιτήριά τους. Για τους επιβάτες όλων των πτήσεων που επηρεάζονται παρέχεται η δυνατότητα αλλαγής εισιτηρίων χωρίς κόστος επανέκδοσης και διαφορά ναύλου. Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούνται οι επιβάτες να επισκεφθούν το site της Aegean και της Olympic Air.

Κλειστά θα μείνουν πολλά σχολεία, καθώς η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Συντάγματος στις 11:00. Για την Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής: Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;». Στο απεργιακό συλλαλητήριο στην Πλατεία Συντάγματος συμμετέχει και το ΕΚΑ, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του ότι «Συλλογικό αίτημα όλων των πολιτών είναι οι υπηρεσίες μετακίνησης, που είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό, να υπηρετούν με ασφάλεια και σεβασμό την υγεία και την ασφάλεια κοινού και εργαζομένων»

Συγκεκριμένα, η ΓΣΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Γιατί; Ποιοι; Πώς;

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας, αλλά και όλοι μαζί, θέλουμε να εκφράσουμε με τον δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ' όλα την οργή γι' αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας, η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων, για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις, δεν θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για την Συνομοσπονδία, τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δεν θα συμβεί ποτέ ξανά;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με τον θάνατό τους, όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, μετά τη σχεδόν 13ετή κρίση, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου, περιορισμό των μισθωτών που απολαμβάνουν συλλογική προστασία και, κυρίως, ανεργία, που ειδικά στους νέους έχουμε το θλιβερό προνόμιο να είμαστε οι πρωταθλητές στην Ευρώπη. Αυτά τα νέα παιδιά που χάθηκαν στα Τέμπη, είναι τα παιδιά της κρίσης. Αρχικά, δημοσιονομικής και μετέπειτα πανδημικής, ενεργειακής και, τώρα, της κρίσης κόστους ζωής.

Ο σιδηρόδρομος εξακολουθεί να είναι ένα μεταφορικό μέσο με εξόχως ταξικά χαρακτηριστικά. Επί το πλείστον, εξυπηρετεί τις μετακινήσεις των εργαζομένων, της νεολαίας, των φτωχών ανθρώπων, με τα χαμηλά ή και ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πολιτεία, αν μη τι άλλο, οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Πανελλαδικό κεντρικό συλλογικό αίτημα είναι:

- Οι υπηρεσίες μεταφοράς ανθρώπων είναι ζωτικό κοινωνικό αγαθό.

- Οφείλουν να υπηρετούν το κοινωνικό σύνολο με ασφάλεια, με σεβασμό της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων τους».

Παράλληλα, η ΓΣΕΕ απαιτεί και διεκδικεί για τους εργαζόμενους στις μεταφορές και το επιβατικό κοινό τα ακόλουθα:

1. 'Αμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.

2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.

3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.

4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.

5. 'Αμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.

6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.

7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.

8. 'Αμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

«Όλες οι ζωές μετράνε» τονίζει η ΓΣΕΕ.


Την ίδια ώρα στις 11 πμ η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

«Με τη γενική πανεργατική απεργία, απαιτούμε να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους, καθώς και να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Επίσης, απαιτούμε να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος.»

Την συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η ΠΝΟ

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ για την Πέμπτη 16/03 αποφάσισε σε σημερινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Λόγω της κινητοποίησης τα πλοία της ακτοπλοΐας αναμένεται να παραμείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η κινητοποίηση αρχίζει στις 00.01 τα ξημερώματα της Πέμπτης και λήγει στις 24.00 τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά, την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές - μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

Συμμετέχει στην απεργία η ΠΟΘΑ

Την συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις της Πέμπτης 16 Μαρτίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, καλώντας σε συγκέντρωση στις 11:00 στη συμβολή των οδών Σταδίου και Καραγιώργη Σερβίας.

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergybanerblue

antipollution2020

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάρτιος 2023  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
 

bannerorion19

hellenicsw22

rina2022 

Αναζήτηση

 posidoniatourism23