archonmaritime2 arcadia gac17

latscologo 

Naming Ceremony for the first two vessels of 5,500 TEU eco-design newbuilding series

Naming Ceremony for the first two vessels of 5,500 TEU eco-design newbuilding series

The naming ceremony for the first two 5,500 TEU eco-design newbuildings out of the six-vessel series initiated by MPC Capital took place on 30 August 2023 at the traditional Korean shipyard HJ Shipbuilding & Construction in Busan.

More...
Neda Maritime: Ναύλωσε πλοίο της με την Petrobras

Neda Maritime: Ναύλωσε πλοίο της με την Petrobras

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της Βραζιλίας Petrobras υπέγραψε μακροχρόνια σύμβαση ναύλωσης για ένα δεξαμενόπλοιο VLCC της ναυτιλιακής εταιρείας Neda Maritime του Νίκου Λυκιαρδόπουλου.

More...
Neptune Lines orders its first two next generation vessels

Neptune Lines orders its first two next generation vessels

Neptune Lines is excited to announce the order of two next generation vessels, specially designed for its short sea trades. Fujian Mawei shipyard in China will build the highly efficient 4200 CEU DF PCTC vessels which will be both delivered…

More...
Eastern Mediterranean Maritime Limited took delivery of the aframax tanker "Nounou"

Eastern Mediterranean Maritime Limited took delivery of the aframax tanker "Nounou"

On August 21st, 2023 the 115,000 DWT aframax product tanker "Nounou", built by DH Shipbuilding, Korea was delivered to Eastern Mediterranean Maritime Limited.

More...
Uni-Tankers announces further fleet expansion

Uni-Tankers announces further fleet expansion

We are happy to announce a major expansion of our fleet, adding four new T/C vessels and the purchase of M/T Sedat Basak.

More...
Navios Maritime Holdings Inc. Announces Receipt of Buyout Offer of $1.84 Per Common Share

Navios Maritime Holdings Inc. Announces Receipt of Buyout Offer of $1.84 Per Common Share

Navios Maritime Holdings Inc. (“Navios Holdings” or the “Company”) (NYSE: NM) today announced that its board of directors received an unsolicited non-binding proposal from N Shipmanagement Acquisition Corp. (“NSC”) to

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Εκτύπωση

Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας

20 Σεπτεμβρίου 2021.

aukusfotoΟι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία προχώρησαν σε μία στρατηγική συμφωνία διαμοιρασμού προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας με την ονομασία AUKUS που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η ονομασία AUKUS είναι από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, UK, USA).

Οι τρείς ηγέτες ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν ανακοίνωσαν τα σημεία της συμφωνίας.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να εμβαθύνουμε και να επισημοποιήσουμε την συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών μας, γιατί όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, μακροπρόθεσμα». «Επενδύουμε στην μεγαλή πηγή ισχύος μας, τις συμμαχίες μας. Η πρωτοβουλία αυτή θα διασφαλίσει ότι ο καθένας μας θα έχει τις πιο σύγχρονες ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να αμυνθούμε ενάντια σε ταχέως εξελισσόμενες απειλές».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι οι τρεις χώρες «είναι φυσικοί σύμμαχοι -μπορεί να είμαστε χωρισμένοι γεωγραφικά, αλλά τα συμφέροντα και οι αξίες μας είναι κοινές. Η συμμαχία AUKUS θα μας φέρει πιο κοντά από ποτέ δημιουργώντας μια νέα αμυντική συνεργασία και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και την ευημερία». «Η συνεργασία θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και, κατ’ επέκταση, να προστατεύουμε τους ανθρώπους μας στις χώρες μας».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξήρε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και την Βρετανία και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς τους αλλά και στις κοινές αξίες τους και ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Αδελαΐδα.

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση/συγκράτηση της Κίνας. Στο πλαίσιό του, η Αυστραλία θα αποκτήσει για πρώτη φορά πυρηνοκίνητα υποβρύχια χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Το εν λόγω σύμφωνο AUKUS καλύπτει επίσης τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και οι κβαντικές τεχνολογίες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνεργασία στον χώρο της άμυνας μεταξύ των χωρών αυτών εδώ και δεκαετίες, και λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι δυτικές δημοκρατίες εκφράζουν ανησυχίες για αυτό που εκλαμβάνεται ως αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα από πλευράς της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με την Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας τον θυμό του Παρισιού.

"Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του AUKUS θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία", δήλωσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στην διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ) να χάνεται για την ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας "λυπηρής απόφασης" η οποία είναι "αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στην Γαλλία και την Αυστραλία", σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας", δήλωσε για την συνεργασία ο Μπόρις Τζόνσον.

"Στην βάση της κοινής ιστορίας μας των ναυτικών δημοκρατιών δεσμευόμαστε σε μια κοινή φιλοδοξία να στηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση" έκαναν γνωστό οι τρεις εταίροι με κοινή ανακοίνωση.

"Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία" από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία για γενιές".
Στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας γίνεται λόγος για "ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού".

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θέλει "να επενδύσει στην μεγαλύτερη πηγή ισχύος μας, στις συμμαχίες μας" και θέλει "να τις επικαιροποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών απειλών".

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην επικράτειά της.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στην τελευταία επίθεσή του προς την Βρετανία χαρακτήρισε την χώρα ως «τελευταίο τροχό της αμάξης» στην επίμαχη τριμερή συμφωνία ασφαλείας στην περιοχή του Ειρηνικού μεταξύ Αμερικής – Αυστραλίας – Βρετανίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «βλέπει την συγκεκριμένη συνεργασία οπορτουνιστικά και σαν τρόπο απόδειξης ότι βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη μετά το Brexit».

Το Βερολίνο τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας, με τον Γερμανό πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειo να δηλώνει ότι η εν λόγω συμφωνία «απειλεί τη συνοχή και την ενότητα της Δύσης».

H νέα uπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας απάντησε στον Γάλλο ομόλογό της μέσω επιστολή της στη κυριακάτικη εφημερίδα Telegraph.Η Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας επιμένοντας ότι «οι ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται», ενώ μίλησε για την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «παγκόσμιο ηγέτη αλλά και την ετοιμότητά του να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Τέλος σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Γαλλία.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Η συμφωνία AUKUS «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» την Δύση και «ιδίως τους γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην άνευ προηγουμένου χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει τις προσεχείς ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

 

 

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergybanerblue

antipollution2020

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Οκτώβριος 2023  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

bannerorion19

marinemone23

capitalinkoct3

Αναζήτηση

23worldlng