archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

Πώληση πλοίου για την NGM Energy του Ν. Μουνδρέα

Πώληση πλοίου για την NGM Energy του Ν. Μουνδρέα

Η ναυτιλιακή του NGM Energy του εφοπλιστή Νικόλα Μουνδρέα πούλησε σύμφωνα με ναυλομεσιτικές πηγές το πλοίο Epic, 180.100 dwt, το οποίο ναυπηγήθηκε το 2010, στην τιμή των 32 εκατομμυρίων δολ.

More...
Drydel Shipping Celebrates Delivery of MV Twin Delight

Drydel Shipping Celebrates Delivery of MV Twin Delight

Today marks a momentous occasion for Drydel Shipping as we celebrate the delivery of our newest charter-in vessel, the MV Twin Delight, in Imabari, Japan.

More...
SFL acquires 3 new LR2 product tankers for $230 mil.

SFL acquires 3 new LR2 product tankers for $230 mil.

SFL Corporation Ltd. (NYSE: SFL) (“SFL” or the “Company”) announced that it has agreed to acquire three new LR2 product tankers for an aggregate purchase price of approximately $230 million in

More...
First LNG powered vessel calls at HIP

First LNG powered vessel calls at HIP

The first LNG battery hybrid powered RORO vessel berthed at the Hambantota International Port (HIP) for the discharge of construction machinery and equipment (high and heavy vehicles including airport buses, mobile cranes, etc.). The transshipment cargo is destined for Dammam…

More...
The Baltic Exchange - Weekly Gas report

The Baltic Exchange - Weekly Gas report

LNG A relatively stable week for the LNG in terms of freight both the 174cbm and 160cbm indexes moved in unison with the Atlantic picking up on both BLNG2 and BLNG3 while in the Pacific levels fell.

More...
Βαλτιμόρη: Τουλάχιστον 6 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας - Το πλοίο έχασε πρόωση λόγω black out σταμάτησαν οι γεννήτριες ηλεκτρισμού

Βαλτιμόρη: Τουλάχιστον 6 οι νεκροί από την κατάρρευση της γέφυρας - Το πλοίο έχασε πρόωση λόγω black out σταμάτησαν οι γεννήτριες ηλεκτρισμού

Της Γεωργίας Ερμίδη Το Λιμενικό Σώμα ολοκλήρωσε την αναζήτησή του αργά την Τρίτη για τους έξι εργαζόμενους σε συνεργείο συντήρησης του οδοστρώματος που βρίσκονταν πάνω στην γέφυρα Francis Scott Key στην Βαλτιμόρη

More...
Frontpage Slideshow | Copyright © 2006-2011 JoomlaWorks Ltd.
Εκτύπωση

Στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Αυστραλίας - Βρετανίας

20 Σεπτεμβρίου 2021.

aukusfotoΟι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία προχώρησαν σε μία στρατηγική συμφωνία διαμοιρασμού προηγμένων αμυντικών τεχνολογιών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο μία ευρεία σύμπραξη ασφαλείας με την ονομασία AUKUS που περιλαμβάνει κυρίως την παράδοση πυρηνικών υποβρυχίων στην Καμπέρα. Η ονομασία AUKUS είναι από τα αρχικά των τριών χωρών (Australia, UK, USA).

Οι τρείς ηγέτες ο Τζο Μπάιντεν, ο Μπόρις Τζόνσον και ο Σκοτ Μόρισον σε τηλεδιάσκεψη που οργάνωσαν ανακοίνωσαν τα σημεία της συμφωνίας.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι «σήμερα κάνουμε ένα ιστορικό βήμα για να εμβαθύνουμε και να επισημοποιήσουμε την συνεργασία μεταξύ των τριών κρατών μας, γιατί όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης και της σταθερότητας στον Ινδο-Ειρηνικό, μακροπρόθεσμα». «Επενδύουμε στην μεγαλή πηγή ισχύος μας, τις συμμαχίες μας. Η πρωτοβουλία αυτή θα διασφαλίσει ότι ο καθένας μας θα έχει τις πιο σύγχρονες ικανότητες που θα μας επιτρέψουν να αμυνθούμε ενάντια σε ταχέως εξελισσόμενες απειλές».

Ο Μπόρις Τζόνσον σημείωσε ότι οι τρεις χώρες «είναι φυσικοί σύμμαχοι -μπορεί να είμαστε χωρισμένοι γεωγραφικά, αλλά τα συμφέροντα και οι αξίες μας είναι κοινές. Η συμμαχία AUKUS θα μας φέρει πιο κοντά από ποτέ δημιουργώντας μια νέα αμυντική συνεργασία και αυξάνοντας τις θέσεις εργασίας και την ευημερία». «Η συνεργασία θα γίνει όλο και πιο ζωτικής σημασίας για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού και, κατ’ επέκταση, να προστατεύουμε τους ανθρώπους μας στις χώρες μας».

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον εξήρε τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ και την Βρετανία και αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς τους αλλά και στις κοινές αξίες τους και ανακοίνωσε την κατασκευή του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην Αδελαΐδα.

Το σύμφωνο ασφαλείας AUKUS στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση/συγκράτηση της Κίνας. Στο πλαίσιό του, η Αυστραλία θα αποκτήσει για πρώτη φορά πυρηνοκίνητα υποβρύχια χρησιμοποιώντας τεχνολογία που θα παρέχουν οι ΗΠΑ.

Το εν λόγω σύμφωνο AUKUS καλύπτει επίσης τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, ο κυβερνοχώρος και οι κβαντικές τεχνολογίες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη συνεργασία στον χώρο της άμυνας μεταξύ των χωρών αυτών εδώ και δεκαετίες, και λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που οι δυτικές δημοκρατίες εκφράζουν ανησυχίες για αυτό που εκλαμβάνεται ως αυξανόμενη στρατιωτική επιθετικότητα από πλευράς της Κίνας στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού.

Στον απόηχο της ανακοίνωσης η Αυστραλία ακύρωσε ένα γιγαντιαίο συμβόλαιο με την Γαλλία για την παράδοση συμβατικών υποβρυχίων, προκαλώντας τον θυμό του Παρισιού.

"Η πρώτη μεγάλη πρωτοβουλία του AUKUS θα είναι να παραδοθεί ένας στόλος υποβρυχίων πυρηνικής πρόωσης στην Αυστραλία", δήλωσαν ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον, εμφανιζόμενος μέσω βίντεο, όπως και ο βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, στην διάρκεια εκδήλωσης υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο.

Η Γαλλία, η οποία βλέπει ένα συμβόλαιο 90 δισ. δολαρίων Αυστραλίας (56 δισ. ευρώ) να χάνεται για την ναυπηγική βιομηχανία της, καταφέρθηκε αμέσως εναντίον μιας "λυπηρής απόφασης" η οποία είναι "αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στην Γαλλία και την Αυστραλία", σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνδεθούν ακόμη πιο στενά, πράγμα που αντανακλά το βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ μας και το βάθος της φιλίας μας", δήλωσε για την συνεργασία ο Μπόρις Τζόνσον.

"Στην βάση της κοινής ιστορίας μας των ναυτικών δημοκρατιών δεσμευόμαστε σε μια κοινή φιλοδοξία να στηρίξουμε την Αυστραλία στην απόκτηση υποβρυχίων με πυρηνική πρόωση" έκαναν γνωστό οι τρεις εταίροι με κοινή ανακοίνωση.

"Η μόνη χώρα με την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ποτέ μοιραστεί αυτό τον τύπο της τεχνολογίας πυρηνικής πρόωσης είναι η Μεγάλη Βρετανία" από το 1958, είχε δηλώσει νωρίτερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. "Είναι μια απόφαση θεμελιώδης. Θα συνδέσει την Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Βρετανία για γενιές".
Στην κοινή ανακοίνωση των ηγετών της Αυστραλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας γίνεται λόγος για "ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού".

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως θέλει "να επενδύσει στην μεγαλύτερη πηγή ισχύος μας, στις συμμαχίες μας" και θέλει "να τις επικαιροποιήσει για την καλύτερη αντιμετώπιση των σημερινών και των αυριανών απειλών".

Η Νέα Ζηλανδία, η οποία απαγορεύει από το 1985 την είσοδο στα ύδατά της κάθε σκάφους με πυρηνική πρόωση, ανακοίνωσε πως τα μελλοντικά υποβρύχια της γείτονος και συμμάχου Αυστραλίας, δεν θα είναι ευπρόσδεκτα στην επικράτειά της.

Η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας που ανακοίνωσαν ότι σύναψαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, λέγοντας ότι οι χώρες θα πρέπει να «αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη».

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, στην τελευταία επίθεσή του προς την Βρετανία χαρακτήρισε την χώρα ως «τελευταίο τροχό της αμάξης» στην επίμαχη τριμερή συμφωνία ασφαλείας στην περιοχή του Ειρηνικού μεταξύ Αμερικής – Αυστραλίας – Βρετανίας, ενώ ισχυρίστηκε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «βλέπει την συγκεκριμένη συνεργασία οπορτουνιστικά και σαν τρόπο απόδειξης ότι βρίσκεται στον παγκόσμιο χάρτη μετά το Brexit».

Το Βερολίνο τάχθηκε στο πλευρό της Γαλλίας, με τον Γερμανό πρέσβη στο Ηνωμένο Βασίλειo να δηλώνει ότι η εν λόγω συμφωνία «απειλεί τη συνοχή και την ενότητα της Δύσης».

H νέα uπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Λιζ Τρας απάντησε στον Γάλλο ομόλογό της μέσω επιστολή της στη κυριακάτικη εφημερίδα Telegraph.Η Λιζ Τρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας επιμένοντας ότι «οι ελευθερίες πρέπει να προστατεύονται», ενώ μίλησε για την θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως «παγκόσμιο ηγέτη αλλά και την ετοιμότητά του να αμυνθεί απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή».

Τέλος σήμερα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε πως θα επιδιώξει την εξομάλυνση των σχέσεων με την Γαλλία.

«Είμαστε πολύ υπερήφανοι για τη σχέση μας με τη Γαλλία», διαβεβαίωσε ο κ. Τζόνσον δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην πτήση του προς τη Νέα Υόρκη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg. Μίλησε για «αγάπη» των Βρετανών για τη Γαλλία που είναι, κατ’ αυτόν, «αδύνατο να ξεριζωθεί».

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν «πολύ φιλική σχέση» με «τεράστια σημασία», επέμεινε, σύμφωνα με το Press Association.

Η συμφωνία AUKUS «δεν είναι κάτι που πρέπει να ανησυχεί» την Δύση και «ιδίως τους γάλλους φίλους μας», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον.

Η αγανάκτηση στο Παρίσι είναι τέτοια που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προχώρησε στην άνευ προηγουμένου χειρονομία να ανακαλέσει τους πρεσβευτές της Γαλλίας στην Καμπέρα και στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις. Ο γάλλος πρεσβευτής στο Λονδίνο δεν ανακλήθηκε απλούστατα διότι το Παρίσι γνώριζε ήδη πως η Βρετανία ενεργεί με «καιροσκοπισμό», σχολίασε δηκτικά η γαλλική διπλωματία.

Ο κ. Μακρόν θα συζητήσει τις προσεχείς ημέρες με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, κατά τον Γάλλο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γκαμπριέλ Ατάλ.

Προγραμματισμένη συνάντηση αυτή την εβδομάδα ανάμεσα στη Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί και τον Βρετανό ομόλογό της Μπεν Γουάλας ακυρώθηκε με απόφαση του Παρισιού.

 

 

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση