archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΚΟΣΜΟΣ

Εκτύπωση

Γερμανία: Με εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά οι αγρότες στους δρόμους

13 Ιανουαρίου 2024.

germanfarmers1Στην Γερμανία οι αγρότες έχουν προχωρήσει σε αποκλεισμό οδικών κόμβων με εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους που κρατάνε εδώ και εβδομάδες.

Κυρίως στα αιτήματα τους ζητούν να συνεχιστεί η φοροαπαλλαγή για τα αγροτικά αυτοκίνητα και η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης.

Οι αγρότες διαδηλωτές άρχισαν να βγαίνουν στους δρόμους απο τα τέλη Δεκεμβρίου, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να τερματίσει τις επιδοτήσεις ντίζελ και τις φοροαπαλλαγές στα αγροτικά οχήματα.

Μετά την μεγάλη κινητοποίηση των αγροτών, το Βερολίνο λέει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις επιδοτήσεις καυσίμων εντός τριών ετών και θα διατηρήσει τις φορολογικές ελαφρύνσεις για τα τρακτέρ. Ωστόσο, και αυτή η εξέλιξη δεν έχει ικανοποιήσει τους διαδηλωτές.

Στο Βερολίνο, αγροτικά οχήματα βρίσκονται σταθμευμένα μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου, ενώ στην Ερφούρτη η αστυνομία έκανε λόγο για εκατοντάδες τρακτέρ και φορτηγά.

Αγρότες απέκλεισαν ένα οχηματαγωγό πλοίο στο Σλίτσιελ στην βόρεια Γερμανία στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι αγρότες, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί εμπόδισαν την προσέγγιση του οχηματαγωγού πλοίου στο οποίο επέβαινε ο Χάμπεκ, που είχε περάσει τις διακοπές του στο Χάλιχ Χόογκε, ένα τουριστικό νησί στην Βόρεια Θάλασσα.

Έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα για συνομιλίες με τους διαδηλωτές, ο υπουργός αποφάσισε να παραμείνει στο πλοίο και να επιστρέψει στο Χάλιχ Χόογκε.

germanfarmers2

Σε απεργιακή κινητοποίησή προχώρησε και το συνδικάτο των μηχανοδηγών στην Γερμανία.Οι μηχανοδηγοί διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και 35ωρο.

Μαζί τους συµµετεχουν µεταφορείς που διαµαρτύρονται για την αύξηση των διοδίων για βαρέα οχήµατα, καθώς και ιδιοκτήτες µικρών επιχειρήσεων για το αυξανόµενο κόστος ενέργειας και τον πεισµατικά υψηλό πληθωρισµό. Πριν από μία εβδομάδα σε απεργία είχαν κατέβει και οι γιατροί.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι αυτές οι απεργίες μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς στις απεργίες μετέχουν και τα εμπορικά τρένα.

«Οι Γερµανοί αγρότες ξεκίνησαν µια εβδοµάδα πανελλαδικών διαµαρτυριών κατά των περικοπών των επιδοτήσεων, συσσωρεύοντας µιζέρια στον συνασπισµό Σολτς, καθώς αγωνίζεται να διορθώσει ένα χάος στον προϋπολογισµό και να περιορίσει τις ανερχόµενες ακροδεξιές δυνάµεις», µετέδιδε το Reuters.

Τα οχήµατα έφεραν πλακάτ µε συνθήµατα «Χωρίς αγρότη, δεν υπάρχει µέλλον» και «Μη δαγκώνεις το χέρι που σε ταΐζει».

Η οικονοµική επιθεώρηση Handelsblatt σχολίαζε πως «η οργή δεν έρχεται από τα δεξιά, αλλά από το κέντρο της κοινωνίας – από αγρότες που στιγµατίζουν τους πολιτικούς ως δράστες και µετατρέπουν τα τρακτέρ τους σε οχήµατα µάχης. Οι αντιδράσεις των αγροτών, που έχουν παρεκτραπεί, δείχνουν πως οι µέθοδοι της AfD έχουν απήχηση και στο κέντρο της κοινωνίας. Τα γεγονότα αυτά θα µπορούσαν να αποτελούν µονάχα έναν πρόλογο των όσων πρόκειται να ακολουθήσουν».

Ο Frank Schmidt, ένας αγρότης από το Prignitz, βορειοδυτικά του Βερολίνου, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση για κατάργηση των επιδοτήσεων ήταν «το άχυρο που έσπασε την πλάτη της καµήλας».

Όµως «εδώ και καιρό το ζήτηµα δεν είναι οι περικοπές», σχολιάζει η οικονοµική επιθεώρηση Handelsblatt. Αντιθέτως, το πρόβληµα είναι πως «οι άνθρωποι χάνουν τον σεβασµό για το κράτος. Και όποιος ψάχνει τους εχθρούς του κράτους, σίγουρα δεν θα τους βρει µεταξύ των αγροτών».

Όπως τονίζει η γερµανική εφηµερίδα «περίπου το 70% του πληθυσµού συντάσσεται µε τους αγρότες. Στο πλευρό τους διαδηλώνουν οι µικροµεσαίοι, οι τεχνίτες και οι απλοί εργαζόµενοι στην βιοµηχανία. Όλους αυτούς τους ενώνει το αίσθηµα της ανηµποριάς, το οποίο έχει µετατραπεί εδώ και καιρό σε θυµό για τις συνθήκες που επικρατούν στην χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση