archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Εκτοξεύτηκε η τιμή του πετρελαίου και της βενζίνης- Πτώση για τον Nasdaq

12 Φεβρουαρίου 2022.

oilplatforma26Της Γεωργίας Ερμίδη

Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε την Παρασκευή (11/2) καθώς εντείνονται οι φόβοι για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Γύρω στις 21.00 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας, παράδοσης Απριλίου, κατέγραφε αύξηση 4,50%, στα 95,52 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή του από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Στην Νέα Υόρκη, το αμερικανικό αργό WTI, παράδοσης Μαρτίου, έφτασε τα 94,37 δολάρια το βαρέλι (+5%), επίσης στο υψηλότερο επίπεδό του εδώ και πάνω από επτά χρόνια.

Εχουν ανέβει και οι τιμές των καυσίμων. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων Γιώργο Ασμάτογλου η τιμή της βενζίνης θα αγγίξει στα μεγάλα αστικά κέντρα τα 2 ευρώ και στα νησιά τα 2,20 ευρώ.

Με ισχυρές απώλειες ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Παρασκευής οι τρεις βασικοί δείκτες της Wall Street.

Δύο ώρες πριν από το κλείσιμο έκαναν απότομη πτώση μετά την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Ο Nasdaq έκανε βουτιά 2,78% στις 13.791 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 1,9%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 503 μονάδων ή 1,43% στις 34.738 μονάδες.

Σύμφωνα με το report Φεβρουαρίου του Διεθνή Οργανισμού Ενέργειας ,The International Energy Agency (IEA), η χρόνια υποαπόδοση του ΟΠΕΚ+ στην επίτευξη των στόχων παραγωγής του και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα.

Οι τιμές αναφοράς του αργού αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 15% τον Ιανουάριο για να ξεπεράσουν το όριο των 90 $/βαρέλι για πρώτη φορά σε περισσότερα από επτά χρόνια.

Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου σε χαμηλά πολλών ετών και η φθίνουσα πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα του ΟΠΕΚ+ έχουν αφήσει την αγορά μόνο με ένα μικρό μαξιλάρι σαν να λέμε.

Τον Ιανουάριο, οι παραγωγοί εκτός της συμμαχίας του ΟΠΕΚ+ ήταν αυτοί που οδήγησαν σε αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Περαιτέρω αυξήσεις αναμένονται τους επόμενους μήνες καθώς ξεκινούν νέα έργα και ο σχιστόλιθος των ΗΠΑ συνεχίζει να ανταποκρίνεται στις υψηλότερες τιμές. Αυτό μας οδήγησε να αυξήσουμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου στις ΗΠΑ για το 2022 σε 1,2 mb/d. Ο Καναδάς, η Βραζιλία και η Γουιάνα θα μπορούσαν να προσθέσουν επιπλέον 460 kb/d μεταξύ τους. Αντίθετα, το χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και των επιπέδων-στόχων του αυξήθηκε στα 900 kb/d τον Ιανουάριο. Η παρατεταμένη υποαπόδοση του μπλοκ έχει ουσιαστικά αφαιρέσει 300 mb, ή 800 kb/d, από την αγορά από τις αρχές του 2021.

Αυτό το έλλειμμα αναμένεται να βαθύνει καθώς ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ+ αγωνίζονται με περιορισμούς στην παραγωγή, επιδεινώνοντας τη στενότητα της αγοράς.

Εάν το επίμονο χάσμα μεταξύ της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και των επιπέδων-στόχων του συνεχιστεί, οι εντάσεις της προσφοράς θα αυξηθούν, αυξάνοντας την πιθανότητα μεγαλύτερης αστάθειας και ανοδικής πίεσης στις τιμές. Αλλά αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στη Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αντισταθμίσουν αυτές που εξαντλούνται,σύμφωνα με τον ΙΕΑ.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία αποτελούν δυο κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ που χαρακτηρίζονται από πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συρρικνούμενων παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, μια εξέλιξη που ώθησε τις τιμές στα ύψη, ανεβάζοντας και τον πληθωρισμό παγκοσμίως.

«Αυτοί οι κίνδυνοι, που έχουν ευρείες οικονομικές επιπτώσεις, θα μπορούσαν να μειωθούν εάν οι παραγωγοί στην Μέση Ανατολή με πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα αντισταθμίσουν την παραγωγή που εξαντλείται», ανέφερε το πρακτορείο στην μηνιαία εκθεση του για το πετρέλαιο.

Η προσφορά και η ζήτηση φαίνεται ότι θα είναι ισορροπημένες το πρώτο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να μετατραπούν σε πλεόνασμα το δεύτερο τρίμηνο ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους, δήλωσε ο Toril Bosoni, επικεφαλής του τμήματος αγορών πετρελαίου του IEA.

Αμετάβλητες κρατά τις προβλέψεις του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου το 2022 στα 4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα ο Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) στην μηνιαία του έκθεση για την παγκόσμια αγορά που έδωσε πριν λίγες μέρες στην δημοσιότητα, χωρίς ωστόσο να ανακοινώνει μεγαλύτερη αύξηση της παραγωγής, παραμένοντας στα 400.000 βαρέλια την ημέρα τον Φεβρουάριο.

Ο ΟΠΕΚ περιμένει η ζήτηση πετρελαίου στην ομάδα χωρών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) να αναπτυχθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ εκτός του ΟΟΣΑ η ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3 εκατ. βαρέλια.

Για τις χώρες του ΟΟΣΑ η αισιοδοξία βασίζεται στην εκτίμηση ότι το υποστηρικτικό περιβάλλον από τις δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές θα αντισταθμίσει τον αρνητικό αντίκτυπο από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην οικονομική δραστηριότητα και ιδιαίτερα στον κλάδο των υπηρεσιών.

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση