ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Ελληνικό VLCC πέτυχε έναν απο τους υψηλότερους ημερήσιους ναύλους spot

05 Μαρτίου 2026.

tankers26f4Της Γεωργίας Ερμίδη

Οι τιμές των VLCC και suezmax έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς η διαθεσιμότητα των δεξαμενόπλοιων μειώνεται μετά την επίθεση στο Ιράν από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.

Η Tankers International ανέφερε ότι το Minerva Pantanassa,VLCC, 317.000 dwt, κατασκευής 2011, ναυλώθηκε από την νοτιοκορεατική εταιρεία ενέργειας GS Caltex με ημερήσιο ναύλο περίπου 424.000 δολάρια.

Ανέφερε επίσης ότι το VLCC Maran Thaleia, 312.000 dwt, κατασκευής 2011 πέτυχε ημερήσιο ναύλο 300.000 δολαρίων στην PTT Public Company Limited (πρώην Petroleum Authority of Thailand) την μεγαλύτερη κρατική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ταϊλάνδης.

Η κύρια τιμή spot των VLCC του Baltic Exchange από την Μέση Ανατολή προς την Κίνα διαμορφώθηκε χθες στα θεωρητικά 481.170 δολάρια.

Η κατάσταση περιγράφεται ως ένα τεράστιο σοκ έλλειψης χωρητικότητας (capacity shock) στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά, υποδηλώνοντας μια απότομη και σημαντική ανισορροπία μεταξύ της διαθέσιμης χωρητικότητας των πλοίων (προσφορά) και της ζήτησης για μεταφορές.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή έχει ουσιαστικά ακινητοποιήσει 329 δεξαμενόπλοια αργού και προϊόντων στον Περσικό συμπεριλαμβανομένων 72 VLCC.

Σε ό,τι αφορά την παρουσία ελληνικής ναυτιλίας στην περιοχή, δέκα πλοία ελληνικής σημαίας βρίσκονται εντός του Περσικού Κόλπου και πέντε εκτός αυτού, ενώ συνολικά περίπου τριακόσια είκοσι πέντε (325) πλοία που συνδέονται με την Ελλάδα, αλλά είναι υπό ξένη σημαία, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή.

Στα δέκα (10) ελληνικής σημαίας πλοία επιβαίνουν ογδόντα πέντε (85) Έλληνες ναυτικοί οι οποίοι όπως αναφέρουν είναι καλά και υπάρχει συνεχής επικοινωνία μαζί τους.