ΚΟΣΜΟΣ
Οι τελευταίες εξελίξεις από την Μέση Ανατολή – Χτυπήθηκαν πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
Ιράν: Ο στρατός δηλώνει ότι στοχοποίησε πετρελαιοφόρο των ΗΠΑ που «φλέγεται» στον Περσικό Κόλπο
Ένας εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού δήλωσε ότι ιρανικές δυνάμεις στοχοποίησαν ένα αμερικανικό πετρελαιοφόρο το οποίο «φλέγεται» στον Περσικό Κόλπο.
«Ένα αμερικανικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ, έγινε στόχος και φλέγεται», δήλωσε ο Εμπραχίμ Ζολφαγαρί, εκπρόσωπος του κεντρικού αρχηγείου της Χατάμ αλ Ανπίγια, που συνδέεται με το σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle εισήλθε στην Μεσόγειο
Το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο εστάλη από την Γαλλία στην Μέση Ανατολή για να προστατεύσει τους γάλλους πολίτες και τους συμμάχους που δέχονται τις επιθέσεις του Ιράν, εισήλθε στην Μεσόγειο περνώντας το στενό του Γιβραλτάρ.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας που θεωρεί ότι η αμερικανοϊσραηλινή επίθεση διέξαγεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι η Γαλλία λαμβάνει «αυστηρά αμυντική» θέση.
Ανακοίνωσε την ανάπτυξη σημαντικών στρατιωτικών μέσων, ανάμεσά τους και το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle στην ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η Γαλλία «για την ασφάλειά της, την ασφάλεια των πολιτών και των βάσεών της, καθώς και των συμμάχων της στην περιοχή».
Η Γαλλία συνδέεται με αμυντικές συμφωνίες με το Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ιράν: Δύο νέες ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν την Τεχεράνη
Δύο νέες εκρήξεις συντάραξαν την ανατολική Τεχεράνη, ένα τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας που βομβαρδίζεται τακτικά από την αρχή του πολέμου μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Αύξηση άνω του 10% στην τιμή του αμερικανικού πετρελαίου μετά την δήλωση Ντ.Τραμπ για συνέχιση του πολέμου μέχρι την «άνευ όρων παράδοση» του Ιράν
Οι τιμές του πετρελαίου εκτοξεύτηκαν μετά την δήλωση του Ντ. Τράμπ την Παρασκευή ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «ολοκληρωτική και άνευ όρων παράδοση» του Ιράν, με επενδυτές να ανησυχούν για την προμήθεια πετρελαίου στην Μέση Ανατολή.
«Δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία με το Ιράν, μόνο ανευ όρων παράδοση», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Truth Social.
Μετά την ανάρτηση αυτή, η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας σκαρφάλωσε στα 91,89 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2024.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) άγγιξε για λίγο τα 89,62 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση 10,63%, πριν υποχωρήσει ελαφρώς.
Μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το αεροδρόμιο και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην Βασόρα
Τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη έπληξαν το αεροδρόμιο της Βασόρας και δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στο νότιο Ιράκ, δήλωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος συνετρίβη στον τερματικό σταθμό φορτίου του αεροδρομίου της Βασόρας", δήλωσε ο αξιωματούχος προσθέτοντας ότι δύο άλλα έπληξαν μια αμερικανική εταιρεία στον πετρελαϊκό συγκρότημα Μπουρτζέσια της Βασόρας και ένα τέταρτο έπληξε το κοίτασμα πετρελαίου της Ρουμάιλα, όπου δραστηριοποιείται ο βρετανικός κολοσσός ενέργειας BP.
Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεών τους στο Ιράν, ανακοίνωσε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση για τη Μέση Ανατολή (Centcom).
Οι στόχοι αυτοί περιλαμβάνουν κέντρα στρατιωτικής διοίκησης και ελέγχου, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας αλλά επίσης και πολεμικά πλοία και υποβρύχια, ανέφερε η Centcom στην ανακοίνωσή της.
Η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση των κυρώσεων σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο, λέει ο ΥΠΟΙΚ Μπέσεντ
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να άρουν τις κυρώσεις σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο λίγες ώρες αφότου η Ουάσινγκτον εξέδωσε απαλλαγή 30 ημερών που επιτρέπει την πώληση ρωσικού αργού το οποίο βρίσκεται εγκλωβισμένο εν πλω προς την Ινδία. «Μπορεί να άρουμε τις κυρώσεις σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο» είπε ο Μπέσεντ.
«Υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια βαρέλια αργού εν πλω τα οποία υπόκεινται σε κυρώσεις και ουσιαστικά με την άρση των κυρώσεων αυτών το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να δημιουργήσει προσφορά και εξετάζουμε αυτό το ζήτημα» είπε.
Iρανός πρέσβης στον ΟΗΕ: “Έχουν χάσει τη ζωή τους 180 παιδιά από τις επιθέσεις - Η δήλωση Τραμπ για την εκλογή νέου Ανώτατου Ηγέτη συνιστά παραβίαση της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις κρατών”
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ιράν στον ΟΗΕ, Αμίρ Σάιντ Ιραβανί, δήλωσε ότι η χώρα του αντιμετωπίζει έναν «σκόπιμο, απρόκλητο και παράνομο πόλεμο που εξαπέλυσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν».
Σημείωσε ότι η σύγκρουση έχει εισέλθει στην «έβδομη ημέρα αυτής της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης, η οποία ξεκίνησε στις 28 Φεβρουαρίου 2026».
Σύμφωνα με τον Ιρανό πρέσβη, «οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ισραηλινό καθεστώς συνεχίζουν τις βίαιες και μαζικές επιθέσεις τους κατά του Ιράν και του ιρανικού λαού αδιάκοπα», υποστηρίζοντας ότι «αυτές οι επιθέσεις είναι αδιάκριτες» και «στοχεύουν σκόπιμα αμάχους και πολιτικές υποδομές σε όλη την χώρα». Χαρακτήρισε τα πλήγματα «σαφή εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».
«Η φερόμενη δήλωση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με την εκλογή νέου Ανώτατου Ηγέτη στο Ιράν συνιστά σαφή παραβίαση της αρχής της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών, όπως αυτή κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», είπε.
Ο κ. Iραβανί ανέφερε ότι «τουλάχιστον 1.332 άμαχοι συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί». Υποστήριξε επίσης ότι «αεροδρόμια, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κατοικίες, αθλητικές εγκαταστάσεις, τεμένη, αστυνομικά κτίρια και άλλες μη στρατιωτικές υποδομές έχουν στοχευθεί και καταστραφεί σκόπιμα».
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα περιστατικά, μεταξύ των οποίων επίθεση σε «δημοτικό σχολείο θηλέων στο Μινάμπ, στο νότιο Ιράν», ισχυριζόμενος ότι «175 μαθήτριες σκοτώθηκαν σε εκείνη την επίθεση». Πρόσθεσε ότι «περισσότερα από 180 παιδιά σε ολόκληρη τη χώρα έχουν χάσει την ζωή τους» και ότι «περισσότερα από 20 σχολεία έχουν υποστεί ζημιές».
«Χθες, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παραδέχτηκε ανοιχτά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν βόμβες 500, 1.000 και 2.000 λιβρών με τεράστια καταστροφική δύναμη εναντίον ιρανικών πόλεων», ανέφερε.
Ο Ιρανός πρέσβης υποστήριξε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιτέθηκαν στην Ιρανική φρεγάτα IrisDena σε διεθνή ύδατα χαρακτηρίζοντας το περιστατικό επικίνδυνη πράξη επιθετικότητας στην θάλασσα και σοβαρή παραβίαση του δικαίου και της θεμελιώδους αρχής της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας.
Τόνισε ότι το Ιράν ασκεί «το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών έως ότου σταματήσει αυτή η επιθετικότητα και αυτές οι βάρβαρες επιθέσεις», επισημαίνοντας ότι «το Ιράν στοχεύει μόνο στρατιωτικούς στόχους των επιτιθέμενων» και ότι «δεν στοχεύουμε αμάχους».
Κλείνοντας, κάλεσε τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να «καταδικάσουν αυτή την επιθετικότητα» και προέτρεψε το Συμβούλιο Ασφαλείας να δράσει άμεσα, προειδοποιώντας ότι «η αποτυχία δράσης θα έχει καταστροφικές συνέπειες. Σήμερα είναι το Ιράν. Αύριο θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος», τόνισε.
Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης λένε ότι "περιμένουν" τις αμερικανικές δυνάμεις στο Στενό του Oρμούζ
Πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ θα μπορούσαν να αρχίσουν να συνοδεύουν πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στο Στενό του Χορμούζ, εφόσον χρειαστεί, είχε δηλώσει ο Ντ.Τραμπ την Τρίτη.
Ο εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης, Αλί Μοχαμάντ Ναϊνί, δήλωσε: «Το Ιράν χαιρετίζει την συνοδεία πετρελαιοφόρων από αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στο Στενό του Χορμούζ. Παρεμπιπτόντως, εμείς περιμένουμε την παρουσία τους».
«Συνιστούμε, προτού λάβουν οποιαδήποτε απόφαση, να θυμηθούν οι Αμερικανοί την φωτιά στο αμερικανικό υπερδεξαμενόπλοιο Bridgeton το 1987 και τα πετρελαιοφόρα που μπήκαν πρόσφατα στο στόχαστρο», συμπλήρωσε ο Ναϊνί.
ΗΠΑ: Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εγκρίνει την πώληση στο Ισραήλ χιλιάδων βομβών, εκτιμώμενης αξίας 151 εκατομμυρίων δολαρίων
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε την Παρασκευή την πιθανή πώληση στο Ισραήλ στρατιωτικού υλικού εκτιμώμενης αξίας 151,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η προτεινόμενη πώληση 12.000 βομβών BLU-110A/B, βάρους 470 κιλών «θα βελτιώσει την ικανότητα του Ισραήλ να αντιμετωπίζει υφιστάμενες και μελλοντικές απειλές, θα ενισχύσει την άμυνα της χώρας και θα χρησιμεύσει ως αποτρεπτικό μέσο για περιφερειακές απειλές», αναφέρει η ανακοίνωση.
Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ
Το Ιράν εξαπέλυσε πυραύλους κατά του Ισραήλ όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός που πρόσθεσε ότι ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας.
Νωρίτερα, υπήρξαν επαναλαμβανόμενες αναφορές για ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις. Στο μεταξύ, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία εξαπέλυσε νέο κύμα πληγμάτων κατά στόχων στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη.
Τι συμβαίνει στα Στενά του Ορμούζ
Περισσότερα από 200 πλοία (tankers, LNG carriers και φορτηγά) έχουν ρίξει άγκυρα κοντά στο στενό του Ορμούζ περιμένοντας τις εξελίξεις.
Οι επιθέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ στο Ιράν έχουν περιορίσει την κίνηση των πλοίων ωθώντας τις τιμές του αργού πετρελαίου υψηλότερα εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά.
Τα ναύλα έχουν φθάσει στα ύψη ενώ το κόστος ασφάλισης ενός πλοίου που διασχίζει το στενό του Ορμούζ έχει αυξηθεί.
Ενδεικτική πάντως είναι η εκτίναξη των ναύλων για τα πολύ μεγάλα δεξαμενόπλοια μεταφοράς αργού πετρελαίου (VLCC). Το κόστος ναύλωσης ενός τέτοιου πλοίου για μεταφορά πετρελαίου από την Μέση Ανατολή προς την Κίνα αυξήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες από περίπου 120.000 δολάρια την ημέρα σε περισσότερα από 450.000 δολάρια.
Στο τομέα των containers ship οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν αναδρομολογήσει τα πλοία τους γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας και έχουν περιορίσει τις διελεύσεις από το Σουέζ.
























