archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΚΟΣΜΟΣ

Εκτύπωση

Διαδήλωση στην Ν. Κορέα ενάντια στο σχέδιο της Ιαπωνίας να ρίξει στον ωκεανό ραδιενεργό νερό από την Φουκουσίμα

12 Αυγούστου 2023.

fukushimaf2Εκατοντάδες Νοτιοκορεάτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Σεούλ για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην σχεδιαζόμενη από την Ιαπωνία απόρριψη στην θάλασσα επεξεργασμένου ραδιενεργού ύδατος από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα.

Οι ιαπωνικές αρχές σκοπεύουν να αρχίσουν ρίψεις επεξεργασμένου ραδιενεργού νερού από την Φουκουσίμα στον ωκεανό στα τέλη Αυγούστου.

«Αν αυτά απορριφθούν οι ραδιενεργές ουσίες που περιέχονται στο μολυσμένο νερό θα καταστρέψουν εν τέλει το θαλάσσιο οικοσύστημα», δήλωσε η Τσόι Κιονγκσούκ της ακτιβιστικής οργάνωσης Korea Radiation Watch.

«Εναντιωνόμαστε σε αυτό γιατί πιστεύουμε ότι η θάλασσα δεν ανήκει αποκλειστικά στην ιαπωνική κυβέρνηση, αλλά σε όλους εμάς και στην ανθρωπότητα» είπε.

Ο εποπτικός φορέας του τομέα της πυρηνικής ενέργειας της Ιαπωνίας ενέκρινε τον περασμένο μήνα την έναρξη των ρίψεων από την Tokyo Electric Power (TEPCO) στον ωκεανό. Οι ιαπωνικές αρχές και ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) διαβεβαιώνουν πως είναι ασφαλές, όμως χώρες της περιοχής φοβούνται πως θα μολυνθεί το περιβάλλον, τα αλιεύματα και άλλα τρόφιμα.

Τις αντιρρήσεις τους έχουν εκφράσει οι κυβερνήσεις γειτονικών χωρών, με τους κατοίκους της Νότιας Κορέας να αποθηκεύουν αλάτι και θαλασσινά και το Πεκίνο ανακοίνωσε απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων τροφίμων.

Στην Νότια Κορέα οι τιμές του θαλασσινού αλατιού αυξήθηκαν κατακόρυφα με τους ιδιοκτήτες καταστημάτων να λένε ότι οι πωλήσεις τους διπλασιάστηκαν.

Στις αρχές Ιουλίου εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας ζητώντας από την Ιαπωνία να μην ρίξει τα ραδιενεργά νερά καθώς ο επικεφαλής της πυρηνικής υπηρεσίας του ΟΗΕ συναντήθηκε με ανώτερους αξιωματούχους για να συζητήσουν τις ανησυχίες του κοινού για την ασφάλεια των τροφίμων.

Εξέχων Κινέζος αξιωματούχος προειδοποίησε ότι τα λύματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν «απρόβλεπτη βλάβη στο θαλάσσιο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία», προσθέτοντας ότι «ο Ειρηνικός Ωκεανός δεν είναι ο υπόνομος της Ιαπωνίας για την απόρριψη του μολυσμένου πυρηνικού νερού της».

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση