archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Από το Thalassa για τη θάλασσα…

12 Δεκεμβρίου 2019.

apodiakos1Μια ζεστή βραδιά, ανάμεσα σε ανθρώπους που εργάζονται και δραστηριοποιούνται έχοντας ως κοινό παρονομαστή τη θάλασσα, διοργάνωσε το Ίδρυμα Thalassa, την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου. Στόχος της εκδήλωσης, που φιλοξενήθηκε στον εκπληκτικό χώρο του Bar restaurant  ΝΕΣΤ, στο ξενοδοχείο THE ALEX, ήταν η γνωριμία με το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο της Αλοννήσου, αλλά και το σημαντικό έργο, που έχει προσφέρει το Ίδρυμα Thalassa στην περιοχή, με την σταθερή υποστήριξη της ναυτιλιακής εταιρίας Blue Planet. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας, του επιχειρείν, φίλοι και υποστηρικτές του Ιδρύματος Thalassa, οι οποίοι απολαμβάνοντας την εξαιρετική θέα, μοιράστηκαν ενδιαφέρουσες συζητήσεις, σε χαλαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου αποτελεί την μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Ελλάδας και μια από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης, γεγονός που καθιστά την επαρκή φύλαξή του ένα πρόβλημα για «δυνατούς λύτες», που απαιτεί συντονισμένες πολιτικές, συνεχή προσπάθεια και πολυπαραγοντική συνδρομή. Όπως ανέφερε στην ολιγόλεπτη ομιλία της η Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Thalassa, κα Βέρα Αλεξανδροπούλου «Το Ίδρυμα Thalassa συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της φύλαξης του πάρκου με την παραχώρηση δύο ταχύπλοων σκαφών, χρηματοδότησε την αγορά εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για την εξ’αποστάσεως εποπτεία της προστατευόμενης περιοχής, ενώ βρίσκεται σε συνεχή διερεύνηση νέων μεθοδολογιών, έργων, προγραμμάτων και συνεργειών που θα βελτιστοποιήσουν την προστασία του θαλάσσιου πάρκου. Παρόλα αυτά, ο αγώνας φύλαξης του Πάρκου συχνά μοιάζει σισύφειος, όπως το τελευταίο διάστημα, που το δυναμικό του Λιμενικού Αλοννήσου αποψιλώθηκε  στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφυγικών ροών, γεγονός που μας οδήγησε να αιτηθούμε της συνδρομής της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των αρμόδιων υπουργείων για την περαιτέρω ενίσχυσή του».

apodiakos2

κα Βέρα Αλεξανδροπούλου, κ.Χαράλαμπος Βερβέρης

apodiakos6

κα Γεωργία Ερμίδη editor efoplistesnews.gr, κ. Κώστας Απόδιακος Πρόεδρος του Ιδρύματος Θάλασσα

apodiakos4

apodiakos8

κα Μαριάνθη Πατρόνα Managing Director Blue Planet Shipping, κα Γεωργία Ερμίδη editor efoplistesnews.gr

Στην ομιλία της η κα Αλεξανδροπούλου σταχυολόγησε τις βασικότερες δράσεις του Ιδρύματος Thalassa στην Αλόννησο, με στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Πάρκου και τη δημιουργία ενός νησιού πρότυπο, που στηριζόμενο στη αειφωρία και τη βιώσιμη διάδραση της τοπικής κοινωνίαςμε τη φυσική της κληρονομιά, θα αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις εκστρατείες ενάντια στα πλαστικά απορρίμματα, την οικοσυστημική μελέτη για τα ιχθυοαποθέματα, την Ποσειδωνία και την ποιότητα των υδάτων του θαλάσσιου πάρκου, αλλά και τις εντατικές προσπάθειες για την προώθηση της βιώσιμης αλιείας στην Αλόννησο, μέσα και από την ενδελεχή ενημέρωση και επιμόρφωση των ντόπιων αλιέων.Τέλος, ανακοίνωσε τη διοργάνωση 4ήμερου Οικολογικού Φεστιβάλ στην Αλόννησο, το διάστημα 5-8 Ιουνίου 2020, με στόχο την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και παράδοσης του νησιού και των δυνατοτήτων βιώσιμης ανάπτυξής του μέσα από τις προοπτικές της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, του οικοτουρισμού, της κυκλικής οικονομίας κ.λπ.

Στην εκδήλωση το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας εκπροσώπησε ο κος Χαράλαμπος Βερβέρης, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του, εξήρε την πολύχρονη προσφορά του Ιδρύματος Thalassa τόσο στον Φορέα Διαχείρισης όσο και στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου Β. Σποράδων γενικότερα, τονίζοντας παράλληλα την σημασία της στιβαρής συνεισφοράς τους ιδιωτικού τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς καίτοι πρόκειται για πεδίο πρώτης προτεραιότητας, οι κρατικοί πόροι δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πολλές και επιτακτικές ανάγκες του.

Ακολουθεί η ομιλία της κας Αλεξανδροπούλου

«Αγαπητοί φίλοι καλησπέρα. Εκ μέρους του Ιδρύματος Thalassa θα ήθελα να σας καλωσορίσω στη σημερινή βραδιά, από την οποία ευελπιστούμε να φύγουμε όλοι πιο κεφάτοι, πιο ενημερωμένοι και ίσως κάπως πιο ευαισθητοποιημένοι πάνω σε μια θεματική για την οποία μας ενώνει κοινό πάθος: τη θάλασσα…

Για να γίνει αυτό, θα μου επιτρέψετε μια εξαιρετικά ευσύνοπτη παρουσίαση της δουλειάς του Ιδρύματος Thalassa, που μπορεί να κλείνει μόλις 6 χρόνια λειτουργίας, έχει όμως ήδη αρκετές και σημαντικές δράσεις στο palmarès του.

Το Ίδρυμα Thalassa μάλλον έχει «πάρει από τον μπαμπά» του, τον Ιδρυτή και Πρόεδρό του Κώστα Απόδιακο, που προτιμά να προσφέρει διακριτικά, χωρίς ποτέ να βγαίνει μπροστά, ούτε καν στο τέλος για το χειροκρότημα. Έτσι και το Thalassa Foundation επέλεξε να έχει ρόλο δευτεραγωνιστή, δίνοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτούς ακριβώς που ήθελε να ενισχύσει: στις τοπικές κοινωνίες, στις επαγγελματικές ενώσεις, στην επιστημονική κοινότητα, στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, στα παιδιά. Κι όλα αυτά με μοναδικό, με απαρέγκλιτο, με εμμονικό σχεδόν στόχο την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Όταν τέθηκε το ερώτημα πώς και από πού ξεκινάμε για την επίτευξη του στόχου αυτού, ανοίχτηκε μπροστά μας μια τεράστια «βεντάλια» επιλογών και προοπτικών. Βλέπετε, η κατάσταση στο θαλάσσιο περιβάλλον έχει φτάσει σε οριακό σημείο καθιστώντας το πλέον, όχι άδικα, πεδίο ανάπτυξης πολυεπίπεδων προσπαθειών για την αναστροφή της κατάστασης.

Για το Ίδρυμα Thalassa, όμως, η επιλογή ήταν μία: να στρέψουμε την προσοχή μας, να αγκαλιάσουμε, να «υιοθετήσουμε», αν θέλετε, μια μικρή περιοχή, με υψηλή όμως προστιθέμενη αξία, που θα αποτελούσε τον πυρήνα της προσπάθειάς μας και παράλληλα το καλό παράδειγμα που θα μεταλαμπαδευόταν και σε άλλες περιοχές. «Αυτός ο τόπος ο μικρός, ο μέγας» για να παραφράσω τον ποιητή της θάλασσας, υπήρξε για μας η Αλόννησος.

Ένα νησί πανέμορφο, ανέγγιχτο από τη φθορά του μαζικού τουρισμού, που μπορεί να μη διαφημίστηκε παγκοσμίως από το Mama mia ούτε από το Απέραντο γαλάζιο ή με άλλον τρόπο, πήρε όμως σαν «προίκα» του παντοτινή, ένα από τα μεγαλύτερα θαλάσσια πάρκα της Ευρώπης, που φιλοξενεί σπάνια, υπό εξαφάνιση θαλάσσια είδη. Πάνω σε αυτό το θαλάσσιο πάρκο, πάνω σε αυτό το νησί, πάνω σε αυτή την τοπική κοινωνία, ενέκυψε το Ίδρυμα Thalassa, προσπαθώντας να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους και τους βέλτιστους τρόπους, όχι απλά για να συνυπάρξουν ο άνθρωπος και το εύθραυστο αυτό τόσο σημαντικό θαλάσσιο οικοσύστημα, αλλά για να λειτουργήσουν αλληλοσυμπληρωματικά, ωφελώντας το ένα το άλλο και συνυφαίνοντας μαζί ένα βιώσιμο μέλλον.

Πώς έγινε, πώς γίνεται αυτό; Με δράσεις, με συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς, με συνεχή επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό αλλά και τη διοίκηση, τοπική και κεντρική, με δικτύωση με εθνικούς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς και με τη βοήθεια της ΜΟμ που δραστηριοποιείται στο νησί και στην προστασία της Μεσογειακής Φώκιας για πάνω από 30 χρόνια.

Θα τηρήσω την υπόσχεσή μου να είμαι σύντομη σταχυολογώντας μερικές μόνο από τις πλέον εμβληματικές προσπάθειές μας και θα ξεκινήσω από την εκστρατεία Plastic bag free Alonissos, την εκστρατεία που έβαλε την Αλόννησο στον χάρτη ως το πρώτο νησί στην Ελλάδα χωρίς πλαστική σακούλα κι επί της ουσίας «άνοιξε» τη συζήτηση στην Ελλάδα για τα πλαστικά μιας χρήσης. Ήταν από τις πρώτες πρωτοβουλίες που υποστήριξε το Ίδρυμα Thalassa, βάζοντας από πολύ νωρίς ψηλά τον πήχη των προσδοκιών για τον αντίκτυπο που θέλαμε να έχει η δράση μας.

Εξίσου σημαντική υπήρξε η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, με στόχο την οικοσυστημική προσέγγισή του, στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιήθηκαν πιλοτική χαρτογράφηση λιβαδιών Ποσειδωνίας, συλλογή δεδομένων για την ποιότητα των θαλασσίων υδάτων, για τα ιχθυαποθέματα και για την αλιεία.

Η αλιεία, η διαχείριση της οποίας αποτελεί, όχι σπάνια, «καυτή πατάτα» για όλους τους εμπλεκόμενους, υπήρξε και για εμάς ένα πεδίο στο οποίο επιδείξαμε ιδιαίτερη φροντίδα και ζήλο, καθώς ιδίως σε μια προστατευόμενη περιοχή τα ζητήματα που ανακύπτουν, τόσο για τα ιχθυοαποθέματα όσο και για τους αλιείς είναι πολλά και συχνά δυσεπίλυτα. Έτσι προσεγγίσαμε τους ψαράδες της Αλοννήσου, θέλοντας να τους καταστήσουμε συμμέτοχους σε μια κοινά επωφελή λύση που δεν είναι άλλη από την αειφορία του πάρκου και των ιχθυοαποθεμάτων. Κάναμε ατέλειωτες συζητήσεις μαζί τους – που κάποιες φορές ξέφευγαν ίσως και σε ένταση - , διοργανώσαμε σεμινάρια βιώσιμης αλιείας για την επιμόρφωσή τους και εκπαιδευτική επίσκεψη στο Lyme Bay στην Αγγλία. Οι Ψαράδες της Αλοννήσου είναι σήμερα ο μεγάλος μας σύμμαχος! Έχουν υπογράψει κοινή δήλωση όπου εκφράζουν την οικειοθελή τους δέσμευση και βούληση να προστατεύουν το θαλάσσιο Πάρκο, και να συνδράμουν στις προσπάθειες του φορέα διαχείρισης και του λιμενικού, ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουν στην εξέλιξη της έρευνας των ιχθυαποθεμάτων δίνοντας στον συνεργάτη μας καθηγητή επιφορτισμένο με την καταγραφή κατάστασης ιχθυαποθεμάτων, καθημερινά δεδομένα από την ψαριά τους ως προς την ποσότητα και το είδος. Είναι επίσης ενεργοί συμμέτοχοι στη φύλαξη του Πάρκου που αποτελεί για εμάς ίσως την μεγαλύτερη πρόκληση.

Το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου καλύπτει μία έκταση 2.315 τ. χλμ., που πρακτικά ήταν αδύνατον να φυλάσσεται με επάρκεια από τους προβλεπόμενους φορείς και τους μηχανισμούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο το Ίδρυμα Thalassa συνέβαλε καθοριστικά στην ενίσχυση της φύλαξης του πάρκου με την παραχώρηση δύο ταχύπλοων σκαφών, χρηματοδότησε την αγορά εργαλείων τελευταίας τεχνολογίας για την εξ ’αποστάσεως εποπτεία της προστατευόμενης περιοχής, ενώ βρίσκεται σε συνεχή διερεύνηση νέων τεχνολογιών, μεθοδολογιών, έργων, προγραμμάτων και συνεργειών που θα βελτιστοποιήσουν την προστασία του θαλάσσιου πάρκου. Ο αγώνας φύλαξης του Πάρκου συχνά μοιάζει σισύφειος, όπως το τελευταίο διάστημα, που το δυναμικό του Λιμενικού Αλοννήσου αποψιλώθηκε στην προσπάθεια αντιμετώπισης του τεράστιου ανθρωπιστικού προβλήματος των προσφυγικών ροών, γεγονός που μας οδήγησε να αιτηθούμε της συνδρομής της ναυτιλιακής κοινότητας αλλά και των αρμόδιων υπουργείων για την περαιτέρω ενίσχυσή του λιμενικού σώματος στο θαλάσσιο Πάρκο.

Θα μπορούσα να μιλάω πολλή ώρα ακόμα για τις δράσεις μας στην Αλόννησο, η ουσία όμως βρίσκεται στην πρόθεσή μας να αποτελέσει αυτό το νησί με το εμβληματικό θαλάσσιο πάρκο, που είναι και αρχαιολογικό πάρκο με πάνω από 7 ναυάγια, που είναι το σπίτι της φώκιας, OUR “project for hope” και να θέσει τις καλές πρακτικές, την καινοτομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη ως έννοιες συνυφασμένες με τον θεσμό των ΘΠΠ και της νησιωτικότητας.

Σας άφησα τα καλύτερα για το τέλος: Καταρχάς ότι μόλις προ μηνός περίπου το Ίδρυμα Thalassa απέκτησε αδερφάκι, την μη Κερδοσκοπική Οργάνωση «Αέναος Θάλασσα» η οποία θα συνδράμει το Ίδρυμα με δράσεις στο πεδίο και μαζί πια ευελπιστούμε ότι θα κάνουν τη διαφύλαξη του θαλάσσιου οικοσυστήματος ακόμα πιο αποτελεσματική. Επίσης, ότι διοργανώνουμε 4ήμερο φεστιβάλ, που αλλού, στην Αλόννησο το Σαββατοκύριακο του Αγίου Πνεύματος, που είναι αυτό το Σαββατοκύριακο που ακολουθεί μετά τα Ποσειδώνια, δηλ. 5-8 Ιουνίου 2020, με πολλές πολιτιστικές, αθλητικές, επιστημονικές, γαστρονομικές και καλλιτεχνικές δράσεις με επίκεντρο το θαλάσσιο πάρκο, διαγωνισμούς καινοτομίας, εργαστήρια για παιδιά, συναυλίες, καθαρισμούς, καταδύσεις, επίσκεψη και γνωριμία με το Θαλάσσιο Πάρκο και το έργο της ΜΟμ. Το φεστιβάλ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και την υποστήριξη της Νορβηγικής Πρεσβείας, θα προσπαθήσει να αναδείξει μέσω της Αλοννήσου τις ΘΠΠ ως κινητήρια δύναμη για την αειφορία, την ευημερία, την καινοτομία και την ανάπτυξη και να εμπνεύσει όσο μπορεί τη μεταφορά της εμπειρίας, των lessons learned, των μικρών και μεγάλων «νικών» και σε άλλες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές. Προς το παρόν save the date , προωθήστε την πληροφορία στο δίκτυό σας και θα επανέλθουμε σύντομα με περισσότερες πληροφορίες…

Θα ήθελα πολύ να συνεχίσουμε τη συζήτηση! Είμαστε όλοι εδώ για να σας πούμε περισσότερα, και να μοιραστούμε ιστορίες και εμπειρίες: είναι εδώ η Λουκία Καλαιτζή και Φωτεινή Βρεττού από το ΘΑΛΑΣΣΑ, είναι ο Κώστας ο Απόδιακος που μπορεί να μην συμπαθεί το μικρόφωνο, αλλά η αναφορά στη θάλασσα και την προστασία της είναι θεματικά εισιτήρια για τις πιο πρωτότυπες και ενδιαφέρουσες συζητήσεις μαζί του. Είναι ο Πάνος, η Ελένη και η Στέλλα από την ΜΟμ που στηρίζουν το θαλάσσιο πάρκο και την προστασία της Μεσογειακής Φώκιας για περισσότερο από 30 χρόνια. Είναι ourpartnerstotheFestival, theNorwegianEmbassy, Είναι η Ελίνα Κασσωτάκη από τις αδελφές μου στην WISTA που είχε την τύχη να μεγαλώσει μέσα στην καρδιά του θαλάσσιου πάρκου. Και τέλος ο Κωνσνταντίνος Σαντίκος και η οικογένειά του, που με το υπέροχο Μαρπούντα χοτέλ, δραστηριοποιούνται χρόνια στην Αλόννησο, και είναι ένας μεγάλος σύμμαχός μας και του Πάρκου, που πλέον θα μπορούμε να βλέπουμε συχνά μιας και βρίσκονται και στον δικό μας Πειραιά, στην Καστέλλα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κωνσταντίνο για την αποψινή εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδιάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας».

apodiakos7

apodiakos5

κα Βέρα Αλεξανδροπούλου αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Thalassa, κα Γεωργία Ερμίδη editor/ journalist efoplistesnews.gr

apodiakos10

apodiakos3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση

digitship24