archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Brexit: Επιτεύχθηκε ιστορική συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας

25 Δεκεμβρίου 2020.

borisjohnsonbrexitΕπιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για την μελλοντική σχέση εμπορίου και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση μια εβδομάδα πριν από το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit.

Καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου θα τεθούν σε ισχύ νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και στενή αστυνομική και δικαστική συνεργασία.

Η εμπορική συμφωνία που αναλύεται σε 2.000 σελίδες περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία.

Για «δίκαιη και ισορροπημένη» συμφωνία έκανε λόγο η πρόεδρος της Κομισιόν. «Αξίζει να παλέψουμε για αυτήν την συμφωνία. Έχουμε τώρα μια δίκαιη και ισορροπημένη συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα προστατεύσει τα συμφέροντά μας στην ΕΕ, θα διασφαλίσει θεμιτό ανταγωνισμό και θα παρέχει προβλεψιμότητα για τις αλιευτικές μας κοινότητες. Η Ευρώπη προχωρά τώρα» ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σημείωσε πως «η αρχή μπορεί να είναι και ένα τέλος», προσθέτοντας ότι «όλοι θα πρέπει να αφήσουμε το Brexit πίσω μας και να προχωρήσουμε».

Ο διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit, ευχαριστώντας τους συνδιαπραγματευτές του, δήλωσε πως είναι μια «τεράστια ανακούφιση αυτή η συμφωνία, παράλληλα όμως είναι και μια μέρα λύπης», όχι μόνο για ό,τι έμεινε πίσω, αλλά και για ό,τι έπεται.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον πανηγύρισε με τα χέρια ψηλά και σηκωμένους τους αντίχειρες την «νίκη» που επετεύχθη, αναρτώντας μια φωτογραφία του στο Twitter, με την λεζάντα «Η συμφωνία ολοκληρώθηκε».

Ως μια «καλή συμφωνία» για όλη την Ευρώπη χαρακτήρισε ο Μπόρις Τζόνσον την ιστορική συμφωνία Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, παραδεχόμενος ότι πολλές φορές οι διαπραγματεύσεις ήταν «σκληρές και επεισοδιακές».

«Αυτή η συμφωνία έγινε από μια τεράστια διαπραγματευτική ομάδα από κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και θα ωφελήσει κάθε μέρος της χώρας μας», δήλωσε, απευθυνόμενος στον βρετανικό λαό.

Ωστόσο, θέλησε να απευθυνθεί στους «φίλους και εταίρους μας στην ΕΕ», λέγοντας ότι η συμφωνία «σημαίνει μια νέα σταθερότητα και βεβαιότητα σε μια σχέση που μερικές φορές ήταν κατακερματισμένη και δύσκολη».

«Θα είμαστε ο φίλος σας, ο σύμμαχός σας, ο υποστηρικτής σας και, πράγματι, ποτέ δεν θα το ξεχάσετε, την πρώτη σας αγορά από τη Βρετανία».

«Στο τέλος αυτών των πιο δύσκολων ετών η εστίασή μας είναι να νικήσουμε την πανδημία και να ανοικοδομήσουμε την οικονομία μας και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι μπορούμε και θα το κάνουμε», τόνισε.

«Εναπόκειται σε εμάς όλοι μαζί ως ένα νέο και πραγματικά ανεξάρτητο έθνος να συνειδητοποιήσουμε την έκταση αυτής της στιγμής και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο».

«Αυτή η συμφωνία σημαίνει πάνω από όλα βεβαιότητα, για την αεροπορική βιομηχανία, τους μεταφορείς, την αστυνομία, τις συνοριακές δυνάμεις και όλους εκείνους που μας κρατούν ασφαλείς. Σημαίνει βεβαιότητα για τους επιστήμονες μας που θα μπορούν να συνεργαστούν σε μεγάλα συλλογικά έργα.

Αλλά πάνω απ 'όλα αυτό σημαίνει σιγουριά για τις επιχειρήσεις».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως «για πρώτη φορά από το 1973 θα είμαστε μια ανεξάρτητη παράκτια πολιτεία με πλήρη έλεγχο των υδάτων μας», ενώ τόνισε πως οι αλιευτικές επιχειρήσεις θα βοηθηθούν με 100 εκατομμύρια λίρες για τον εκσυγχρονισμό των στόλων τους.

«Φαναστική είδηση», λένε πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ

«Η συμφωνία ολοκληρώθηκε», είπε μια πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ. «Ανακτήσαμε τον έλεγχο των χρημάτων, των συνόρων, των νόμων, του εμπορίου και των αλιευτικών υδάτων μας».

«Η συμφωνία είναι φανταστική είδηση ​​για οικογένειες και επιχειρήσεις σε κάθε μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου. Υπογράψαμε την πρώτη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με βάση μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις που έχουν επιτευχθεί ποτέ με την ΕΕ».

«Έχουμε παραδώσει αυτήν την μεγάλη προσφορά σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο σε χρόνο ρεκόρ, και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η οποία προστατεύει την ακεραιότητα της εσωτερικής μας αγοράς και τη θέση της Βόρειας Ιρλανδίας», ανέφερε η πηγή.

 

Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον χαιρετίζουν μια "πραγματικά ευπρόσδεκτη" συμφωνία

 

Οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τερέζα Μέι και Ντέιβιντ Κάμερον, που είχαν παίξει ρόλο στο Brexit στη Βρετανία, χαιρέτισαν μια "πραγματικά ευπρόσδεκτη" εμπορική συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Η εμπορική συμφωνία είναι πραγματικά ευπρόσδεκτη" αποτελώντας "αναγκαίο βήμα για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με την ΕΕ ως φίλοι, γείτονες και εταίροι", έγραψε στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016. Η Τερέζα Μέι, η οποία τον διαδέχθηκε και παραιτήθηκε επειδή το Κοινοβούλιο δεν είχε εγκρίνει τη συμφωνία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ που η ίδια είχε διαπραγματευτεί με τους Ευρωπαίους, υπογράμμισε από την πλευρά της ότι η συμφωνία έφερε "εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις" και συνέβαλε να "διατηρηθεί η ροή του εμπορίου".

"Ο πόλεμος του Brexit τελείωσε", αναφώνησε ο Νάιτζελ Φάρατζ, Βρετανός πολιτικός ταυτισμένος εδώ και δεκαετίες με την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο οποίος έκανε θετικά σχόλια για την συμφωνία της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ για την μελλοντική εμπορική σχέση Λονδίνου - Βρυξελλών για την περίοδο που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2021.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

crossworldbanner

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάρτιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση