archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Γαλλία-Βρετανία: Διαμαρτυρία Γάλλων αλιέων-Στα πρόθυρα θερμού επεισοδίου στην Μάγχη

07 Μαΐου 2021.

franceukpl1Τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που είχαν σταλεί στο νησί Τζέρσεϊ θα επιστρέψουν στο λιμάνι τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκεί, σε

ένδειξη διαμαρτυρίας για τους νέους κανόνες αλιείας μετά το Brexit.

 

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που τα γαλλικά αλιευτικά έφυγαν από τα νερά του Τζέρσεϊ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ντάουνινγκ Στριτ. «Η κατάσταση έχει επιλυθεί προς το παρόν, τα περιπολικά σκάφη του Βασιλικού Ναυτικού ετοιμάζονται να επιστρέψουν στο λιμάνι τους στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.

Μια εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης σημείωσε ωστόσο ότι το Λονδίνο παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής και θα παράσχει όποια βοήθεια ζητηθεί από τις αρχές του Τζέρσεϊ. «Η Συμφωνία Εμπορίου και Συνεργασίας (για το Brexit) επέφερε αλλαγές στους αλιευτικούς κανόνες μεταξύ του ΗΒ και της ΕΕ. Οι αρχές του Τζέρσεϊ έχουν το δικαίωμα να ρυθμίζουν τους κανόνες αλιείας στα ύδατά τους με βάση αυτήν την συμφωνία και τις στηρίζουμε στην άσκηση αυτών των δικαιωμάτων τους».

Νωρίτερα εχθές Γάλλοι ψαράδες θυμωμένοι με τους περιορισμούς μετά το Brexit ως προς την πρόσβασή τους σε βρετανικές αλιευτικές περιοχές έπλευσαν στο νησί Τζέρσεϊ στο Στενό της Μάγχης.

Μια συνεχιζόμενη κόντρα για τα αλιευτικά δικαιώματα είχε κλιμακωθεί αυτήν την εβδομάδα, με μια Γαλλίδα υπουργό να προτείνει την διακοπή της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Τζέρσεϊ και την Βρετανία να αποστέλλει δύο πλοία περιπολίας στο νησί.

Ένας εκπρόσωπος της περιφερειακής επιτροπής αλιείας της Νορμανδίας, η οποία βοήθησε να οργανωθεί η διαμαρτυρία της Πέμπτης, δήλωσε ότι ο γαλλικός στολίσκος δεν θα επιδιώξει να εμποδίσει την πρόσβαση στα λιμάνια του Τζέρσεϊ ή να σταματήσει τη λειτουργία των τοπικών αλιευτικών σκαφών. "Ο στόχος είναι να εκφράσουμε τη δυσαρέσκειά μας για τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος, Hugo Lehuby, στο Reuters τηλεφωνικά.

"Αυτό δεν είναι αποκλεισμός", είπε. "Δεν είναι στόχος μας να περιπλέξουμε τα πράγματα." Είπε ότι αναμένει ότι ο στολίσκος θα επιστρέψει στα λιμάνια της χώρας του μέχρι το τέλος της Πέμπτης.

Το νησί του Τζέρσεϋ βρίσκεται 14 μίλια (23 χλμ.) από τις βόρειες ακτές της Γαλλίας και 85 μίλια (140 χλμ.) Νότια των ακτών της Βρετανίας. Είναι το μεγαλύτερο από τα Αγγλονορμανδικά νησιά.

Η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ είπε ότι το νησί είχε εκδώσει νέες άδειες αλιείας σύμφωνα με τους όρους μετά το Brexit, οι οποίες περιελάμβαναν νέους όρους για τους κατόχους αδειών.

Αυτό εξόργισε τους Γάλλους ψαράδες και την Γαλλική κυβέρνηση, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι νέοι όροι είχαν επιβληθεί μονομερώς και χωρίς συζήτηση, και ότι επέβαλαν άδικους περιορισμούς στα γαλλικά αλιευτικά σκάφη.

Συμφωνα με ξένα ΜΜΕ μία 10μετρη γαλλική τράτα φέρεται να επεσε πάνω σε βρετανικό σκάφος. Το σκάφος του Jonathan Ruff χτυπήθηκε στην πρύμνη από το γαλλικό πλοίο Lasgot ενω άναψαν και μερικά καπνογόνα.

Συνάντηση με εκπροσώπους των Γάλλων αλιέων

Αξιωματούχοι του Τζέρσεϊ συμφώνησαν να συναντηθούν με εκπροσώπους των Γάλλων αλιέων, ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ. «Συνάντηση με επικεφαλής των Γάλλων αλιέων για να ακούσουμε τις ανησυχίες τους αναφορικά με τα δικαιώματα αλιείας», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Σχέσεων Ίαν Γκορστ σε δήλωση που εκδόθηκε από την κυβέρνηση του Τζέρσεϊ.

Σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή «η κατάσταση είναι συνολικά πολύ ήρεμη». «Οι οδηγίες να μην μπλοκαριστεί το εσωτερικό του λιμανιού ακολουθούνται» προς το παρόν από τους γάλλους ψαράδες, διευκρίνισε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

franceukpl3

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση, δεν υπάρχει περίπτωση να εκφυλιστεί», υπογράμμισε ο Λεκιρέιγ.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της περιφερειακής επιτροπής αλιέων της Νορμανδίας Ντιμίτρι Ρογκόφ είχε διαβεβαιώσει πως δεν επρόκειτο να αποκλειστεί το Σεντ-Ελιέ. «Δεν υπάρχει ζήτημα να περάσουμε στην επίθεση. Ο στόχος είναι να φανούμε, να κάνουμε φανερό ότι οι αλιείς είναι αποφασισμένοι, να στηρίξουμε αυτό που έχει ζητηθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενος τις «αρκετά σθεναρές» δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν.

Την Τρίτη, η Ζιραρντέν είχε δηλώσει πως η Γαλλία είναι έτοιμη να προσφύγει σε «μέτρα αντιποίνων», αν οι βρετανικές αρχές συνεχίσουν να περιορίζουν την πρόσβαση των γάλλων ψαράδων στα ύδατα του Τζέρσεϊ. Ενώπιον του κοινοβουλίου υπαινίχθηκε πως θα υπάρξουν ενδεχομένως συνέπειες στην «μεταφορά ηλεκτρισμού με υποθαλάσσιο καλώδιο» το οποίο τροφοδοτεί το νησί από τη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Παρίσι, το Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε την Παρασκευή έναν κατάλογο με 41 γαλλικά πλοία, από τα 344 που είχαν υποβάλει αίτηση, στα οποία επιτρέπεται να ψαρεύουν στα ύδατα του Τζέρσεϊ, όμως αυτός ο κατάλογος συνοδεύεται από νέες απαιτήσεις «οι οποίες δεν είχαν συμφωνηθεί ούτε συζητηθεί από πριν και δεν είχαμε ενημερωθεί γι’ αυτές» στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που συνήφθη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Στην εκπομπή Good morning Britain του τηλεοπτικού δικτύου ITV, ο Ντον Τόμσον, πρόεδρος της Ένωσης Αλιέων του Τζέρσεϊ, κατηγόρησε τους γάλλους αλιείες ότι θέλουν «να ψαρεύουν χωρίς περιορισμό στα ύδατά μας, ενώ τα δικά μας πλοία υπόκεινται σε κάθε είδους προϋποθέσεις όσον αφορά την ποσότητα (των ψαριών) που μπορούν να αλιεύουν εκεί όπου μπορούν».

Θα ήταν «εξαιρετικά άδικο» η κυβέρνηση «να συνθηκολογήσει μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Μάγχη αυτές τις ημέρες λοιπόν εκτυλίχθηκε ο πρώτος «πόλεμος» στη μετά Brexit εποχή με την στρατιωτική ένταση μεταξύ της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας γύρω από το βρετανικό νησάκι Jersey και με αφορμή τα δικαιώματα των Γάλλων ψαράδων.

Στην απειλή της Γαλλίας να αποκλείσει το βρετανικό νησί και να διακόψει την ηλεκτροδότηση του, το Λονδίνο απάντησε με την αποστολή δύο πολεμικών πλοίων (οπλισμένων με πυροβόλα και πολυβόλα) προκειμένου «να ελέγξει την κατάσταση», κίνηση που είχε ως αποτέλεσμα το Παρίσι να στείλει και αυτό με την σειρά του τα πολεμικά πλοία «Athos» και FS Themis για να παρακολουθούν τα δύο βρετανικά πλοία. 

Τα Γαλλικά πλοία ωστόσο δεν έλαβαν άδεια εισόδου στα βρετανικά χωρικά ύδατα και παρακολουθούν τα τεκταινόμενα από απόσταση.

Σήμερα οπως εγινε γνωστό τα δύο πλοία του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού που είχαν σταλεί στο νησί Τζέρσεϊ θα επιστρέψουν στο λιμάνι τους, στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού αποχώρησαν τα γαλλικά αλιευτικά, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί εκει.

«Η επίδειξη δύναμης έγινε, τώρα αναλαμβάνουν οι πολιτικοί» δήλωσαν οι Γάλλοι αλιείς κατά την αποχώρησή τους από τα ύδατα του Τζέρσεϊ στην Μάγχη.

Θέση στην αντιπαράθεση πήρε και η Ευρωπαϊκή Ένωση, κατηγορώντας το Λονδίνο για παραβίαση του εμπορικού συμφώνου. Οπως εγραψε η The Guardian, οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Βρετανία ότι δεν τήρησε την εμπορική συμφωνία που επικυρώθηκε πρόσφατα, καθώς δεν δικαιολόγησε ούτε ενημέρωσε για τις ειδικές απαιτήσεις που προέβαλε για τις άδειες αλιείας.

Ο ισχυρισμός των Βρυξελλών ότι το Λονδίνο είχε παραβιάσει τους κανόνες ήρθε σε μια μέρα κατά την οποία 60 σκάφη μπλόκαραν το λιμάνι του Τζέρσεϋ, ένα γαλλικό σκάφος χτύπησε ένα βρετανικό αλιευτικό σκάφος και ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την σαφή υποστήριξή του στο νησί της Μάγχης.

Η Γαλλία, η οποία την Τρίτη κλιμάκωσε τις εντάσεις, προειδοποιώντας ότι η παραβίαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας του Τζέρσεϋ, χθες κινήθηκε για να ηρεμήσει τα ασταθή διπλωματικά ύδατα.

franceukpl2

franceukpl4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση