archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Φάουτσι: Δεν αποκλείει ο κορωνοϊός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν

06 Ιουνίου 2021.

faoutsiereyna1Με δηλώσεις του ο επιδημιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι δεν απέκλεισε ο κορωνοϊός Covid-19 να προήλθε από διαρροή από εργαστήριο. Οπως είπε στο δίκτυο MSNBC «δεν μπορώ να εγγυηθώ για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν».

 

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα υγείας Άντονι Φάουτσι ανέφερε στους Αμερικανούς νομοθέτες πως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ χρηματοδότησε με 600.000 δολάρια το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν σε μια περίοδο 5 ετών, ώστε να μελετηθεί αν οι κορονοϊοί της νυχτερίδας μπορούν να προσβάλουν τον άνθρωπο.

Τα 600.000 δολάρια της δωρεάς της ΝIAID (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) δηλαδή της αμερικανικής κρατικής οντότητας που διερευνά και καθορίζει μέτρα για τις μολυσματικές ασθένειες, επικεφαλής της οποίας είναι ο Φάουτσι, διοχετεύθηκαν σε ένα γκρουπ ονόματι EcoHealth Alliance, το οποίο με τη σειρά του πλήρωσε το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν για μια «ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους κινέζους επιστήμονες, οι οποίοι είναι παγκόσμιες αυθεντίες στον κοροναϊό» προκειμένουν να εξεταστεί το ρίσκο μετάδοσης του κοροναϊού των νυχτερίδων στον άνθρωπο.

Ο ίδιος αρνήθηκε εμφατικά πως ο σκοπός της έρευνας ήταν ο χειρισμός του κοροναϊού για οποιονδήποτε άλλο σκοπό.

Οι τοποθετήσεις Φάουτσι έγιναν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής που εξετάζει τα οικονομικά του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ και σε απάντηση του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Mark Pocan.

«Δεν μπορείς να μελετήσεις τις νυχτερίδες στο Fairfax της Βιρτζίνια, γι’ αυτό είχαμε μία ήπια συνεργασία με πολύ αξιοσέβαστους Κινέζους επιστήμονες που είναι παγκοσμίως ειδήμονες για τον κορωνοϊό και το πράξαμε μέσω μίας δωρεάς προς την EcoHealth», ανέφερε.

Και ο Φάουτσι πρόσθεσε: «Η μεγαλύτερη δωρεά ήταν ύψους 600.000 δολαρίων για περίοδο πέντε ετών. Ηταν ένα μέτριο ποσό. Ο στόχος ήταν να μελετηθεί η αλληλοεπίδραση ανθρώπου και ζώου και να καθοριστεί εάν αυτές οι νυχτερίδες είναι δυνατόν να μολύνουν ανθρώπινα όντα».

H τοποθέτηση Φάουτσι έρχεται λίγες ημέρες μετά από την δήλωσή του στις 11 Μαΐου σύμφωνα με την οποία ο επικεφαλής επιδημιολόγος ανέφερε: «Δεν είμαι πεπεισμένος ότι η πανδημία της Covid αναπτύχθηκε με φυσικό τρόπο».

«Νομίζω πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε τι έγινε στην Κίνα έως ότου βρούμε ακριβώς τι συνέβη».

Ζητά καταρχάς τις ιατρικές εξετάσεις τριών ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας οι οποίοι σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών νοσηλεύτηκαν με συμπτώματα του αναπνευστικού τον Νοέμβριο του 2019, λίγες εβδομάδες πριν γίνουν γνωστά τα πρώτα κρούσματα SARS-CoV-2 στην Ουχάν.

«Θα ήθελα να δω τους ιατρικούς φακέλους των τριών ατόμων που φέρεται να ασθένησαν το 2019» είπε ο δρ Φάουτσι στην βρετανική εφημερίδα. «Είναι αλήθεια ότι αρρώστησαν; Και αν είναι από τι;».

Ο Φάουτσι έχει κατηγορηθεί από συντηρητικούς κύκλους και οπαδούς του Τραμπ ότι υποβάθμισε την θεωρία της διαρροής για να προστατεύσει το NIAID, το οποίο είχε παλαιότερα χρηματοδοτήσει το Ινστιτούτο της Ουχάν για την μελέτη των κοροναϊών των νυχτερίδων, με τους οποίους πειραματιζόταν το ινστιτούτο.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αποκαλύψεις του Φάουτσι το τελευταίο χρονικό διάστημα και ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020. Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν προέβη σε δηλώσεις νωρίτερα.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να προέρχεται από διαρροή σε εργαστήριο ο Αντονι Φάουτσι ο οποίος σε νέες δηλώσεις του στο κανάλι MSNBC ανέφερε πως «δεν μπορώ να εγγυηθώ για όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν».

Ο Φάουτσι επανήλθε στο θέμα με νέες του δηλώσεις στο MSNBC την Πέμπτη έπειτα από τον σάλο που ξέσπασε με την διαρροή των mail που ο ίδιος έλαβε και έστειλε στην διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο Φάουτσι παραδέχτηκε πως «δεν μπορεί να εγγυηθεί για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν», σημειώνοντας πως «χρειάζεται να παρατηρεί κανείς τη σύνδεση αλλά και τα στοιχεία ότι υπάρχει κάτι άλλο, όπως μια διαρροή εργαστηρίου. Αυτές είναι ανοιχτές πιθανότητες. Ίσως να μην ανακαλύψουμε ποτέ τι πράγμα είναι αυτό».

 

Ο Φάουτσι ζητάει ιατρικά αρχεία από την Κίνα

 

Ο Φάουτσι κάλεσε την Κίνα να δημοσιεύσει τα ιατρικά αρχεία εννέα ατόμων των οποίων οι ασθένειες θα μπορούσαν να παρέχουν σημαντικές ενδείξεις για το αν ο Covid-19 εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως αποτέλεσμα διαρροής από εργαστήριο.

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της κίνησης ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων (NIAID), δήλωσε στους Financial Times ότι τα αρχεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα η συζήτηση σχετικά με την προέλευση του ιού που έχει σκοτώσει περισσότερα από 3,5 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως.

H ειδικός του Ινστιτούτου για κορωνοϊούς, Σι Τζενγκλί, έχει διαψεύσει στο παρελθόν ότι υπήρχαν μολύνσεις στο εργαστήριο, ένα ισχυρισμό που ωστόσο αμφισβήτησε Φάουτσι λέγοντας ότι πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω.

Ο πρώην επικεφαλής της έρευνας του υπουργείου Εξωτερικών για την καταγωγή του κορωνοϊού, Ντέιβιντ Άσερ, διερωτήθηκε γιατί ο Φάουτσι ζήτησε τα ιατρικά αρχεία μόνο τώρα. ‘Όπως υποστήριξε, η κυβέρνηση Τραμπ είπε δημοσίως τον Ιανουάριο ότι οι πληροφορίες των ΗΠΑ πίστευαν ότι οι επιστήμονες του Γουχάν είχαν αρρωστήσει με συμπτώματα του ιού.

«Μένω έκπληκτος που ο Φάουτσι κάνει τώρα αυτήν την ερώτηση», δήλωσε ο ‘Ασερ, προσθέτοντας ότι ενώ σέβεται τον Φάουτσι είναι απογοητευμένος με αυτό που εκλαμβάνει ως έλλειψη ενδιαφέροντος από το NIAID και τη μητρική του υπηρεσία, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, για την εξέταση της πιθανότητας διαρροής του ιού από το εργαστήριο.

Ο Φάουστι από την άλλη είπε στους FT ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο ιός μεταδόθηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο από τα ζώα, επισημαίνοντας ότι ακόμα κι αν οι ερευνητές του εργαστηρίου είχαν Covid-19, θα μπορούσαν να έχουν προσβληθεί από την ασθένεια από τον ευρύτερο πληθυσμό. Ωστόσο, είπε ότι πιστεύει ότι η ερώτηση δικαιολογεί περαιτέρω έρευνα, κυρίως λόγω του ανανεωμένου δημοσίου συμφέροντος.

«Πάντα ένιωθα ότι η συντριπτική πιθανότητα - δεδομένης της εμπειρίας που είχαμε με τους Sars, Mers, Ebola, HIV, γρίπη των πτηνών, την πανδημία της γρίπης των χοίρων του 2009 - ήταν ότι ο ιός πήδηξε μεταξύ των ειδών», είπε. «Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε μέχρι να αποδειχθεί μια πιθανότητα».

Η Σι Ζενγκλί, αναπληρώτρια διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο China Global δήλωσε ότι νέοι ιοί που ανακαλύπτονται, όπως ο Covid-19, είναι "μόνο η κορυφή του παγόβουνου" και ότι απαιτείται διεθνής συνεργασίας για την πρόληψη μελλοντικών επιδημιών.

Σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο CGTN, η Σι αρνήθηκε ότι το εργαστήριο που εργάζεται έχει οποιαδήποτε εμπλοκή με το ξέσπασμα της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι οι ιοί με τους οποίους έχει ασχοληθεί δεν ταιριάζουν με τον κορονοϊό που έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επεσήμανε ακόμη ότι το Ινστιτούτο θα συνεχίσει να μελετά άγνωστα παθογόνα διότι "οι ιοί που έχουν ανακαλυφθεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου", ενώ πρόσθεσε ότι είναι "πολύ λυπηρό" να πολιτικοποιείται η επιστήμη, κάνοντας έκκληση για διεθνή συνεργασία στη "μάχη” αντιμετώπισης των επιδημιών.

Το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν μελετά τους κοροναϊούς εδώ και χρόνια. Μετά την πανδημία του Covid-19, αναπτύχθηκαν διάφορες θεωρίες που υποστηρίζουν ότι το εργαστήριο είναι υπεύθυνο για την προέλευση του νέου κορονοϊού. Η Ουάνγκ Γιανγί, διευθύντρια του Ινστιτούτου, σε ξεχωριστή συνέντευξη που παραχώρησε στο CGTN, χαρακτήρισε τους εν λόγω ισχυρισμούς "καθαρά κατασκευασμένους".

 Από την μεριά τους, πάντως, τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο υπουργός των Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, έχουν υποστηρίξει ότι ο Covid-19 συνδέεται με το εργαστήριο της Ουχάν. Ο κ. Πομπέο είχε κατηγορήσει την Κίνα για έλλειψη διαφάνειας όσον αφορά τον κορονοϊό καθιστώντας την υπεύθυνη για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων παγκοσμίως. "Ήξεραν", είχε δηλώσει σε συνέντευξη Τύπου στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. "Η Κίνα θα μπορούσε να έχει γλιτώσει τον κόσμο από την κατρακύλα σε παγκόσμια οικονομική δυσπραγία. Είχαν την επιλογή, αλλά αντ 'αυτού η Κίνα συγκάλυψε το ξέσπασμα της επιδημίας στην Ουχάν", ανέφερε.

 

Προέλευση κορωνοϊού: Ο Μπάιντεν ζητεί πόρισμα από τις υπηρεσίες πληροφοριών εντός 90 ημερών

 

Τον διπλασιασμό των προσπαθειών των υπηρεσιών πληροφοριών, προκειμένου να προσδιοριστεί αν ο κορωνοϊός προήλθε από επαφή ανθρώπου με μολυσμένο ζώο ή από εργαστήριο στην Κίνα, ζήτησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ζήτησε να κατατεθεί έκθεση εντός 90 ημερών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών θα «συλλέξουν και θα αναλύσουν πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα».

Ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι έκθεση που έλαβε τον περασμένο μήνα ανέφερε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών συγκλίνουν σε δύο πιθανά σενάρια, ωστόσο δεν έχει καταλήξουν σε οριστικό συμπέρασμα σχετικά με το εάν ο ιός προέκυψε από ανθρώπινη επαφή με ένα ζώο ή από ατύχημα σε εργαστήριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε την Κίνα να συνεργαστεί εν μέσω ερωτημάτων για το εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στη Γουχάν.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους εταίρους τους σε όλον τον κόσμο για να ασκήσουν πιέσεις στην Κίνα ώστε να συμμετάσχει σε μια πλήρη, διαφανή και στηριγμένη σε αποδείξεις διεθνή έρευνα», τόνισε ο κ. Μπάιντεν.

Μέσα σε 90 ημέρες οι υπηρεσίες πληροφοριών οφείλουν να υποβάλλουν έκθεση στον Αμερικανό πρόεδρο. «Ζήτησα από την Κοινότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών να διπλασιάσει τις προσπάθειές της για να συλλέξει και να αναλύσει πληροφορίες που θα μπορούσαν να μας φέρουν πιο κοντά σε ένα οριστικό συμπέρασμα και να μου αναφέρουν σε 90 ημέρες», τονίζει στην ανακοίνωσή του.

 

crossworldbanner

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάρτιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση