archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Κοινή διακήρυξη για τον έλεγχο των πυρηνικών από Μπάιντεν και Πούτιν

18 Ιουνίου 2021.

baidenputinfoto2Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, υιοθέτησαν μια κοινή διακήρυξη για την πυρηνική στρατηγική σταθερότητα με στόχο την αποφυγή ενός πυρηνικού πολέμου.

Στην διακήρυξη αυτή Ρωσία και ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την δέσμευσή τους στην αρχή ότι δεν μπορεί να υπάρξει κανένας νικητής σε έναν πυρηνικό πόλεμο. Οι δύο χώρες δεσμεύονται να διεξάγουν διάλογο για να αποφευχθούν τυχόν κίνδυνοι και τονίζουν ότι δεν θα πρέπει ποτέ να εξαπολυθεί πυρηνικός πόλεμος.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές μετά την συνάντηση τους και τις συνεντεύξεις τύπου ανέφεραν ότι η συνάντηση αυτή έδειξε ότι είναι σε θέση να κάνουν πρόοδο στους κοινούς τους στόχους, ακόμη και σε περιόδους έντασης.

Στην ανακοίνωση επίσης επαναλαμβάνουν την δέσμευσή τους για τον έλεγχο των εξοπλισμών και την μείωση των κινδύνων, ένα γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη παράταση της ισχύος της Συνθήκης New START. «Σήμερα, επαναβεβαιώσαμε την αρχή ότι ένας πυρηνικός πόλεμος δεν μπορεί να κερδηθεί και δεν πρέπει ποτέ να γίνει», πρόσθεσαν χαρακτηριστικά.

 

Η συνάντηση

 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν, συμφώνησαν στην συνάντηση τους στην Βίλα Λα Γκρανζ, στις όχθες της λίμνης Λεμάν, να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών και να επιστρέψουν οι πρεσβευτές τους, που είχαν ανακληθεί νωρίτερα φέτος, στην Μόσχα και στην Ουάσινγκτον.

Τόσο ο Μπάιντεν όσο και ο Πούτιν χαρακτήρισαν την συνάντηση τους γενικά ως θετική.

«Σε ό,τι αφορά την επιστροφή των πρέσβεων στους τόπους εργασίας τους, την επιστροφή του Αμερικανού πρέσβη στην Μόσχα και του πρέσβη μας στην Ουάσιγκτον, συμφωνήσαμε ότι αυτό το ζήτημα έχει επιλυθεί, θα επιστρέψουν στα καθήκοντά τους, ενώ όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα -σήμερα ή αύριο- είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα.

Συμφωνήσαμε ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ θα διεξάγουν διαβουλεύσεις για όλο το εύρος των ζητημάτων της διπλωματικής συνεργασίας» ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις του.

Οι συζητήσεις του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντίμιρ Πούτιν κράτησαν περίπου τρεις ωρες, επέλεξαν να δώσουν ξεχωριστά συνεντεύξεις τύπου και δεν γευμάτισαν μαζί.

Ο Μπάιντεν πρότεινε ότι το πρόσωπο με πρόσωπο ήταν υποχρεωτικό σε μια εποχή έντονα τεταμένων σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Και είπε ότι η απόδειξη της προόδου θα έρθει αργότερα, όταν θα εμφανιστούν τα αποτελέσματα της διπλωματίας του.

"Είναι ένας ισορροπημένος και επαγγελματίας άνθρωπος και είναι σαφές ότι είναι πολύ έμπειρος", δήλωσε ο Πούτιν. "Μου φαίνεται ότι μιλάμε την ίδια γλώσσα."

"Είπα στον Πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή σε κανέναν άλλο, είναι για τον αμερικανικό λαό", δήλωσε ο Μπάιντεν. "Έκανα ξεκάθαρο στον Πρόεδρο Πούτιν ότι θα συνεχίσουμε να θίγουμε θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων" τόνισε.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε ότι η συζήτηση ήταν «ειλικρινής και άμεση». «Σε πολλά θέματα οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν, αλλά οι δύο πλευρές έδειξαν μια επιθυμία να καταλάβουν η μία την άλλη και να αναζητήσουν μέσα για την προσέγγιση των θέσεών τους». Έκρινε επίσης ότι είναι πιθανή μια «συμβιβαστική λύση» για ανταλλαγή κρατουμένων.

Ο Πούτιν επίσης είπε ότι αναφέρθηκαν στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά αμέσως μετά εξαπέλυσε επίθεση στις ΗΠΑ για το θέμα αυτό: μίλησε για την εισβολή στο Κογκρέσο, στις 6 Ιανουαρίου, για έναν βομβαρδισμό αμάχων στο Αφγανιστάν αλλά και για την αστυνομική βία σε βάρος των Αφροαμερικανών.

Αναφερόμενος στο «Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς» του Αλεξέι Ναβάλνι που χαρακτηρίσθηκε «εξτρεμιστική οργάνωση» είπε ότι η εν λόγω οργάνωση καλούσε τον κόσμο σε μαζικές ταραχές, ενώ δεν παρέλειψε να συγκρίνει την δράση του Ιδρύματος και των οργανώσεων του Ναβάλνι με τα γεγονότα που είχαν συμβεί στο αμερικανικό Κογκρέσο με την εισβολή εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών τον περασμένο Ιανουάριο, λέγοντας ότι η Μόσχα συναισθάνεται τις τραγικές συνέπειες των ταραχών στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά δεν θέλει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο στην Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι Ρωσία και ΗΠΑ φέρουν ευθύνη για την πυρηνική σταθερότητα και θα ξεκινήσουν συνομιλίες για πιθανές αλλαγές στη συνθήκη New START (Νέα Συμφωνία για την μείωση των στρατηγικών όπλων) η ισχύς της οποίας πρόσφατα παρατάθηκε. Ουάσινγκτον και Μόσχα θα πρέπει επίσης να ξεκινήσουν συνομιλίες για την κυβερνοασφάλεια, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι περισσότερες κυβερνοεπιθέσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την διάρκεια της δικής του συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι ο τόνος της συνόδου του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν ήταν «θετικός», αλλά διαβεβαίωσε ότι τον προειδοποίησε ενάντια σε οποιαδήποτε παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές.

«Είπα με σαφήνεια ότι δεν θα ανεχτούμε απόπειρες παραβίασης της δημοκρατικής κυριαρχίας μας ή αποσταθεροποίησης των δημοκρατικών εκλογών μας και ότι θα απαντήσουμε», είπε ο Μπάιντεν. «Έκανα όσα είχα πει» στην σημερινή συνάντηση, υπογράμμισε.

Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν είναι προς το συμφέρον κανενός ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος και αυτό είναι το τελευταίο πράγμα που θέλει ο Ρώσος ομόλογός του. Παραδέχτηκε όμως ότι δεν υπάρχει η αφελής αίσθηση πως όλα είναι μια χαρά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων είπε ότι εξήγησε στον Πούτιν πως «ορισμένες κρίσιμες υποδομές» θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο. Μάλιστα, είπε ότι έδωσε στον Ρώσο ομόλογό του έναν κατάλογο με 16 συγκεκριμένες υποδομές που καλύπτουν από τον τομέα της ενέργειας μέχρι τα συστήματα μεταφοράς του νερού. «Του επισήμανα ότι έχουμε σημαντικές ικανότητες στα κυβερνοσυστήματα και το γνωρίζει. Αν η Ρωσία παραβιάσει ορισμένους θεμελιώδεις κανόνες, θα απαντήσουμε», πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον αποδίδει στην Μόσχα ή σε χάκερ που εδρεύουν στην Ρωσία τις πρόσφατες κυβερνοεπιθέσεις εναντίον μεγάλων εταιρειών στις ΗΠΑ, όπως στις SolarWinds, Colonial Pipeline και JBS. Η Ρωσία από την πλευρά της το διαψεύδει και με την σειρά της κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι εμπλέκονται στις εσωτερικές υποθέσεις της, στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι θα βρίσκονται «πάντα στο τραπέζι». «Το θέμα δεν είναι να στοχοθετήσουμε την Ρωσία όταν παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αφορά το ποιοι είμαστε εμείς. Πώς μπορώ να είμαι πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και να μην καταγγέλλω την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;». Ο Μπάιντεν επίσης είπε ότι μίλησε στον Πούτιν και για την τύχη των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται σε ρωσικές φυλακές.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε «γελοίες» τις συγκρίσεις που έκανε ο Πούτιν μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο ομόλογός του εξισώνει λανθασμένα την επίθεση «των εγκληματιών» στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον, στις 6 Ιανουαρίου, με τις ειρηνικές διαδηλώσεις ανθρώπων που στερούνται την ελευθερία της έκφρασης στην Ρωσία. «Είναι άλλο πράγμα οι πραγματικοί εγκληματίες να σπάνε τον κλοιό ασφαλείας, να μπαίνουν δια της βίας στο Καπιτώλιο και να σκοτώνουν έναν αστυνομικό και άλλο να διαδηλώνουν οι άνθρωποι κοντά στο Καπιτώλιο λέγοντας ότι δεν τους αφήνουν να μιλήσουν ελεύθερα».

Ο Μπάιντεν επίσης ανέφερε ότι η Ρωσία βρίσκεται «σε πολύ δύσκολη θέση» και θέλει να παραμείνει στο προσκήνιο, εξηγώντας για ποιον λόγο ο Βλαντίμιρ Πούτιν ίσως να θέλει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και με άλλες χώρες.

«Η Ρωσία είναι σε μια πολύ, πολύ δύσκολη θέση αυτήν την ώρα. Την στριμώχνει η Κίνα. Θέλει απεγνωσμένα να παραμείνει μεγάλη δύναμη», είπε, ενώ ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον.

Τέλος, ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν είχε και δεν μπορούσε να έχει τις οποιεσδήποτε αυταπάτες αναφορικά με τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, ούτε πριν, ούτε μετά την συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ερωτηθείς αν ο Μπάιντεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ, είπε ότι δεν τον προσκάλεσε στις ΗΠΑ και ο ίδιος δεν προσκάλεσε τον Μπάιντεν να επισκεφθεί την Ρωσία.

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24summer

esg24gh20

Αναζήτηση