archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Σύγκρουση πλοίων στην Βόρεια θάλασσα: Υπό κράτηση ο πλοίαρχος και ο υποπλοίαρχος επειδή εγκατέλειψαν το φορτηγό πλοίο Julietta D

02 Φεβρουαρίου 2022.

juliettadfoto3Της Γεωργίας Ερμίδη

Το φορτηγό πλοίο Julietta D, 190 μέτρων πλοίο, χτισμένο το 2013, 37200 t DWT, σημαίας Μάλτας την Δευτέρα ήταν αγκυροβολημένο στα ανοικτά των ακτών του IJmuiden της Ολλανδίας όταν κατά την διάρκεια έντονων καιρικών συνθηκών έσπασε η αλυσίδα της άγκυράς του, συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο Perchora Star και άρχισε να παρασύρεται.

Το δεξαμενόπλοιο Perchora Star σημαίας Μάλτας είναι χτισμένο το 2011.

Η σύγκρουση σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες προκάλεσε ζημιά στο φορτηγό χύδην φορτίου Julietta D και εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, ενώ είχε υποστεί και ζημιά στο πηδάλιο, οδηγώντας σε μια τολμηρή εκκένωση με έντονες καιρικές συνθήκες με ελικόπτερο και των 18 μελών του πληρώματος.

Το περιστατικό σημειώθηκε καθώς η καταιγίδα Corrie ειχε προκαλέσει ανέμους έως και 75 MPH στην Βόρεια Θάλασσα, γεγονός που καθιστούσε επίσης την διάσωση πιο δύσκολη.

Στην συνέχεια άρχισε να παρασύρεται προς την ακτή, στην περιοχή του Hollandse Kust Zuid, και σε ένα σημείο συγκρούεται με μια υπεράκτια βάση πλατφόρμας.

Από εκεί έγινε αγώνας δρόμου για να σωθεί το πλοίο από το να βγει στην ξηρά.

Η προσπάθεια καθοδηγήθηκε από την ολλανδική ακτοφυλακή με την βοήθεια ρυμουλκών και διάσωσης από το SMIT Salvage του Boskalis, το Royal Netherlands Sea Rescue Institution και αεροπορική βοήθεια από την βελγική ακτοφυλακή.

Εχθές αργά το απόγευμα το βελγικό ρυμουλκό Sovereign και το ολλανδικό ρυμουλκό Multratug 18 κατάφεραν να συνδέσουν σύρματα ρυμουλκήσεων. Μετά από λίγη ώρα το σύρμα ρυμουλκήσεως του Multratug 18 έσπασε.

Οι αρχές αργά το βράδυ ανέφεραν ότι η κατάσταση ήταν σταθερή και ότι θα περίμεναν το φως της ημέρας και να ηρεμήσει ο καιρός ώστε να το ρυμουλκήσουν στο λιμάνι του Ρόττερνταμ.

Οι ολλανδικές αρχές έθεσαν υπό κράτηση τον καπετάνιο και τον υποπλοίαρχο του Julietta D. Το πλοίο μεταφέρθηκε με την βοήθεια ρυμουλκών στο λιμάνι.

Η Ακτοφυλακή της Ολλανδίας αναφέρει ότι ανταποκρίθηκε σε σήμα κινδύνου που έλαβε από το φορτηγό πλοίο των 37.200 dwt που ζητούσε βοήθεια, και ένας εκπρόσωπος είπε στο ολλανδικό ειδησεογραφικό πρακτορείο NOS ότι η Ακτοφυλακή σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αμφισβητεί την κρίση του καπετάνιου ότι υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Το πλοίο ανέφερε ότι η αλυσίδα της άγκυρας έσπασε με αποτέλεσμα το πλοίο να συγκρουστεί σε ένα αγκυροβολημένο δεξαμενόπλοιο δημιουργώντας μια μικρή τρύπα στο κύτος του. Ανέφεραν ότι το πλοίο ήταν εκτός ελέγχου εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας που έπνεε στην περιοχή. Η ταχύτητα του ανέμου έφτανε τα 75 μίλια και τα κύματα τα έως 6 μέτρα.

Στην μεγάλη επιχειρηση διάσωσης δύο ολλανδικά ελικόπτερα μαζί με σκάφη διάσωσης της Βασιλικής Ολλανδικής ομάδας Διάσωσης (KNRM) στάλθηκαν στο σημείο. Ζήτησαν επίσης βοήθεια από τη βελγική ακτοφυλακή και κατάφεραν να εντοπίσουν το bulker μεταξύ 15 και 20 μιλίων από την ακτή. Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς η αεροδιακομιδή.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι χθες το βράδυ η αστυνομία συνέλαβε τον καπετάνιο και τον υποπλοίαρχο στα πλαίσια της έρευνας. Αναφέρουν ότι οι αρχές υποστηρίζουν ότι ο καπετάνιος και ο υποπλοίαρχος θα έπρεπε να είχαν παραμείνει στο πλοίο όσο το δυνατόν περισσότερο, και να φύγουν μόνο εάν υπήρχε άμεσος κίνδυνος. Ερευνώνται για την πρόωρη εγκατάλειψη του πλοίου, το οποίο θα μπορούσε στην συνέχεια να προσαράξει στις ολλανδικές ακτές.

Η έρευνα θα εξετάσει επίσης την ζημιά που προκλήθηκε από το φορτηγό πλοίο όταν αυτό προσέκρουσε στην βάση ενός μετασχηματιστή στο υπό κατασκευή αιολικό πάρκο Hollande Kust Zud. Η Tennet που κατασκευάζει τις πλατφόρμες για το έργο Vattenfall αναφέρει ότι δεν υπήρχε κανένας άνθρωπος στον μετασχηματιστή που χτυπήθηκε. Μόλις υποχωρήσει η καταιγίδα, σχεδιάζουν να επιθεωρήσουν το σημείο για να δουν εάν υπήρξαν ζημιές λόγω της πρόσκρουσης.

H Boskalis η εταιρεία με τα ρυμουλκά δήλωσε για την επιχείρηση:

Το Sovereign, ένα μεγάλο ρυμουλκό Boskalis, έφτασε στο συμβάν περίπου στις 16:00 ώρα CET, ενώ αμέσως μετά ακολούθησαν τέσσερις διασώστες από το τμήμα διάσωσης του Boskalis, SMIT Salvage, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Julietta D με ελικόπτερο.

Γύρω στις 18:30 έγινε η πρώτη επιτυχής σύνδεση ρυμούλκησης, εμποδίζοντας το πλοίο να προσαράξει στην ολλανδική ακτή. Στην συνέχεια, το Julietta D ανασύρθηκε περαιτέρω στην θάλασσα ως προληπτικό μέτρο, περιμένοντας ένα επιπλέον ρυμουλκό.

Γύρω στις 19:00, το ρυμουλκό Multratug 18 του συνεργάτη Multraship έκανε επίσης μια σύνδεση ρυμούλκησης, αλλά λόγω των πολύ δύσκολων συνθηκών αυτή η σύνδεση δυστυχώς έπρεπε να διακοπεί.

Σήμερα γύρω στην 01:00 το Manta, ένα δεύτερο μεγάλο ρυμουλκό Boskalis, φορτωμένο με εξοπλισμό διάσωσης και μια πρόσθετη ομάδα διασωστών εφτασε στο σημείο, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια δεύτερη σύνδεση ρυμούλκησης μετά την ανατολή του ηλίου. Αυτό εξασφάλισε το Julietta D και το πλοίο αυτήν τη στιγμή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ρότερνταμ.

Το Julietta D έφτασε στο λιμάνι του Ρότερνταμ με την βοήθεια των ρυμουλκών Sovereign, Multratug 18 και Manta, δήλωσε και η Ολλανδική Ακτοφυλακή.

Το αλλο πλοίο της σύγκρουσης το δεξαμενόπλοιο Pechora Star που χτυπήθηκε από το Julietta D παρέμεινε αγκυροβολημένο και προσέδεσε στο λιμάνι του Άμστερνταμ το πρωί της Τρίτης με ιδία μέσα.

Η γερμανική ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία ανήκει το Julietta D ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους για τις προσπάθειές τους και υποσχέθηκε να συνεργαστεί πλήρως για την διερεύνηση της υπόθεσης.

Τα δύο μέλη του πληρώματος, Ρώσοι και οι δύο, συνελήφθησαν την Τρίτη και ανακρίνονται στο πλαίσιο έρευνας για πιθανή πρόωρη εγκατάλειψη του πλοίου.

Η ναυτική αστυνομία διερευνά το θέμα.

Στην συνέχεια, η υπόθεση θα παραδοθεί στο τμήμα της Εισαγγελίας που χειρίζεται συμβάντα που σχετίζονται με την ασφάλεια στην Βόρεια Θάλασσα.

Εκτός από Ρώσους το Julietta D είχε επίσης μέλη πληρώματος από την Ουκρανία και τις Φιλιππίνες.

juliettadfoto1

juliettadfoto2

juliettadfoto4

juliettadfoto5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση