archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Αποχώρησε οργισμένος ο Ισπανός πρωθυπουργός από την Σύνοδο Κορυφής Ειδική άδεια σε Ισπανία και Πορτογαλία να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

26 Μαρτίου 2022.

ispanoseeΣτις Βρυξέλλες όπου έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των 27 χωρών της Ευρωπαικής Ενωσης φαίνεται πως υπήρξαν διαφωνίες σε βασικά ζητήματα αναφορικά με την ενέργεια.

Η Ευρωπαική Ενωση επιδιώκει να καταργήσει την εξάρτηση της απο μια βασική πηγή ενέργειας την Ρωσία, η οποία ειναι ο βασικός μεγάλος προμηθευτής ενέργειας.

Το προσχέδιο των συμπερασμάτων άλλαξε τουλάχιστον δυο φορές. Το ένα θέμα ήταν στο ενεργειακό, δεν εχουν όλες οι χώρες της ΕΕ αποθήκες για LNG ενω εχουν σπεύσει κάποιες χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης και εχουν υπογράψει συμφωνίες με αλλες χώρες.

Μάλιστα δεν έλειψαν και τα απρόοπτα, αφού κάποια στιγμή ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αποχώρησε οργισμένος από την αίθουσα για να καθαρίσει όπως είπε το μυαλό του.

«Πολύ ωραία! Πάω να πάρω λίγο αέρα και να καθαρίσει το μυαλό μου και αν έχετε κάτι καινούριο να μου πείτε, πείτε το», είπε απευθυνόμενος στους υπόλοιπους αρχηγούς ο κ. Σάντσεθ.

Κατόπιν οι 27 χωρες της ΕΕ συμφώνησαν και χορήγησαν στην Ισπανία και την Πορτογαλία ειδική άδεια να διαχειρίζονται τις δικές τους τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σε συνέντευξη τυπου ότι αυτό είναι εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

"Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος", είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το ζήτημα επιβολής ανώτατων ορίων τιμών ενέργειας μετά από εκτενή συζήτηση για το θέμα που έθεσε η Ισπανία στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Νωρίτερα, πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είπε ότι η Γερμανία και η Ολλανδία αντιτάχθηκαν σε χώρες του ευρωπαίκού νότου σε μια εντονη συζήτηση για το θέμα του πλαφόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν ανακοίνωσε πως η Ευρώπη σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μπορεί να συζητά με μεγάλους προμηθευτές φυσικού αερίου για τις αγορές υγροποιημένου.

Ανακοινώθηκε επίσης οτι ΕΕ και ΗΠΑ δεσμεύονται να κάνουν συγκεκριμένα βήματα από κοινού για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, σύμφωνα με την κοινή δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της προέδρου της Επιτροπής.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με διεθνείς εταίρους, πρόσθετους όγκους υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για την αγορά της ΕΕ τουλάχιστον 15 bcm το 2022 με αναμενόμενες αυξήσεις στο μέλλον.

Οσον αφορά στην σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας απορίας αξιο ειναι πως η σύγκρουση δυο χωρών που δεν ειναι στην Ευρωπαική Ενωση μπόρεσε να επηρεάσει τοσο πολυ την Ευρωπαική Ενωση που να διακοπτει τις μέχρι τωρα εμπορικές της συμφωνίες.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να στραφεί στο ρούβλι στις συναλλαγές για την πώληση του φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν μόνο το νόμισμα πληρωμών.

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε οτι "Η Μόσχα δεν θα απομονωθεί αφού έχει φίλους, εταίρους και συμμάχους σε ολόκληρο τον κόσμο".

Επίσης προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να παρουσιάσει τον Μάιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την ολοκλήρωση της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση