archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Eurostat: Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα

29 Μαρτίου 2022.

russiaoilplatformΗ Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε το 58% της ενέργειας που κατανάλωσε το 2020, καθώς η δική της παραγωγή έφτανε μόνο στο 42% των αναγκών της σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat που δημοσιεύθηκαν.

Το ενεργειακό μείγμα της Ευρωπαικής Ενωσης το 2020 αποτελούνταν από 35% πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου, 24% φυσικό αέριο, 17% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, 13% πυρηνική ενέργεια και 11% στερεά ορυκτά καύσιμα. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της Ευρωπαικής Ενωσης για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και άνθρακα. Το 2020, οι εισαγωγές Ρωσικής ενέργειας έφτασαν το 24,4% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Το φυσικό αέριο, ένα σημαντικό καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την θέρμανση στην ΕΕ, ήταν το καύσιμο με την υψηλότερη έκθεση στις εισαγωγές από την Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ έλαβε το 46% των εισαγωγών φυσικού αερίου της από την Ρωσία, ικανοποιώντας το 41% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας που προέρχεται από φυσικό αέριο.

 

Eurostat: Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε από την Ρωσία το 26% του αργού πετρελαίου της

 

Το αργό πετρέλαιο, βασικό αγαθό για καύσιμα, μεταφορές και βιομηχανία ήταν το καύσιμο με την δεύτερη μεγαλύτερη έκθεση σε εισαγωγές από την Ρωσία. Το 2020, η ΕΕ βασίστηκε στην Ρωσία για το 26% των εισαγωγών αργού πετρελαίου της, οι οποίες κάλυψαν το 37% των ενεργειακών αναγκών της ΕΕ.

Στα στερεά ορυκτά καύσιμα (όπως ο άνθρακας) η Ρωσία παρείχε το 19% της χρήσης στερεών ορυκτών καυσίμων στην ΕΕ. Το 2020, η ΕΕ εισήγαγε το 53% σκληρού άνθρακα από την Ρωσία, που αντιστοιχούσε στο 30% της κατανάλωσης στην ΕΕ.

 

Η Γερμανία σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται απο την Ρωσική ενέργεια

 

Αξίζει να σημειωθεί οτι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ρωσικού Κολοσσού Πετρελαιοειδών Rosneft και της εταιρείας Nord Stream 2, υπεύθυνης για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς αερίου από την Ρωσία στην Γερμανία. Ακόμη, εχει προταθεί από τον Ιούνιο να είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Gazprom.

Η Γερμανία είναι η χώρα της ΕΕ που εξαρτάται περισσότερο από άνθρακα που εισάγεται από την Ρωσία.

Και η Γαλλία εξαρτάται απο την Ρωσική ενέργεια και υπάρχουν φόβοι οτι θα αντιμετωπίσει προβλήματα το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Επιτροπής για την Ενέργεια στην Γαλλία (CRE) Ζαν-Φρανσουά Καρένκο εχθές κάλεσε όλους τους Γάλλους να εξοικονομήσουν ενέργεια τώρα. Έκανε εκκληση προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος κλείνοντας τους διακόπτες και κατεβάζοντας τους θερμοστάτες δεδομένης της πίεσης που δέχεται η ενεργειακή αγορά λόγω του πολέμου.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos, θεωρεί ότι οι δυσκολίες στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία και η άνευ προηγουμένου πτώση της παραγωγής πυρηνικής ηλεκτρικής ενέργειας της EDF θα οδηγήσουν αναγκαστικά σε δυσκολίες τον χειμώνα του 2022 αν μη τι άλλο.

«Πρέπει να εξοικονομήσουμε φυσικό αέριο και ηλεκτρισμό στην Γαλλία αυτή τη στιγμή, διαφορετικά μπορεί να πάει στραβά η κατάσταση τον επόμενο χειμώνα», είπε ο Ζαν-Φρανσουά Καρένκο.

 

Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν: Το φυσικό αέριο θα πληρώνεται μόνο σε ρούβλι

 

Την πληρωμή των συμβολαίων για την παροχή φυσικού αερίου σε ρούβλια ανακοίνωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. Η Ρωσία δεν θα δέχεται πληρωμές για προμήθειες φυσικού αερίου σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Ρώσος Πρόεδρος μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι ξένες εταιρείες χρειάζεται να καταλάβουν ότι ο "οικονομικός πόλεμος" κατά της Ρωσίας άλλαξε την κατάσταση, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται να αγοράζουν ρούβλια και να πληρώνουν για το φυσικό αέριο με το ρωσικό νόμισμα, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία δεν θα εξάγει το αέριό της δωρεάν, επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και σημείωσε ότι η Ρωσία σχεδιάζει τρόπους για να καταστήσει τις πληρωμές για το αέριο απλές, σαφείς και πρακτικές, ενώ αναμένεται ότι όλες οι επιλογές θα έχουν διευθετηθεί ως τις 31 Μαρτίου.

"Οι εταιρείες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την απόλυτη αλλαγή στην κατάσταση που προέκυψε με τον οικονομικό πόλεμο κατά της Ρωσίας", πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ.

Ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε δηλώσει νωρίτερα τον Μάρτιο ότι η απόρριψη του Ρωσικού πετρελαίου θα οδηγήσει σε «καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά».

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι η απόρριψη του ρωσικού πετρελαίου θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια αγορά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ.

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση