archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Η Ουκρανία θα διακόψει την μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από την Σοχρανίφκα στην Ευρώπη - Άλμα στις τιμές φυσικού αερίου μετά την ανακοίνωση

11 Μαΐου 2022.

gasfoto22Η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU ανακοίνωσε ότι λόγω ανωτέρας βίας θα διακόψει από την Τετάρτη, 11 Μαΐου την μεταφορά ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα.

Η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη μέχρι σήμερα.

Είναι ο πρώτος σταθμός συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

«Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU στην ανακοίνωσή της.

Gazprom: «Τεχνικά αδύνατον» να χρησιμοποιηθεί ο σταθμός Σούτζα

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU, η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.

Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει την μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εκτινάχθηκαν σήμερα μετά την ανακοίνωση της Ουκρανίας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς της Ευρώπης για το καύσιμο, αυξήθηκαν έως και 6,8% και τα κέρδη περιορίστηκαν στην συνέχεια στα 5,4% στα 98,80 ευρώ, που ισοδυναμεί με 104,21 δολάρια, ανά μεγαβατώρα.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Ρωσικό φυσικό αέριο ένα μέρος του οποίου ρέει μέσω της Ουκρανίας.

Οι ροές του Ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας υποχωρούν κατά σχεδόν 25% μετά τη διακοπή στο σταθμό της Sokhravinka, σύμφωνα με το Reuters.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω της Ουκρανίας, ωστόσο οι όγκοι διαμορφώνονται στα 72 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την Τετάρτη από 95,8 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την Τρίτη.

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου στην Μολδαβία, μια χώρα στα δυτικά σύνορα της Ουκρανίας, είπε ότι δεν είχε λάβει καμία ειδοποίηση από την GTSOU ή την Gazprom ότι οι προμήθειες θα διακοπούν.

Σύμφωνα με τελευταίο άρθρο της Ευρωπαικής Ένωσης οι αποθηκευμένες ποσότητες φυσικού αερίου στην ΕΕ επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών μας έως το τέλος της τρέχουσας χειμερινής περιόδου θέρμανσης, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους διακοπής του εφοδιασμού από τη Ρωσία. Το επίπεδο πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης σε όλη την Ευρώπη είναι μόλις κάτω του 30 % επί του παρόντος.

Η ΕΕ βασίζεται στις εισαγωγές ενέργειας από την Ρωσία. Η ΕΕ εξαρτάται από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων (φυσικό αέριο, πετρέλαιο και γαιάνθρακας) για τις ενεργειακές μας ανάγκες, οι οποίες ανέρχονται σε 57 % έως 60 % της ακαθάριστης κατανάλωσης ενέργειας κατά την τελευταία πενταετία. Αν και η εγχώρια παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, η φθίνουσα παραγωγή γαιάνθρακα, λιγνίτη και φυσικού αερίου στην ΕΕ έχει ως αποτέλεσμα η ΕΕ να εξακολουθεί να εξαρτάται από τις εισαγωγές φυσικού αερίου (90 % της κατανάλωσης), πετρελαίου (97 %) και λιθάνθρακα (70 %). Στον τομέα του φυσικού αερίου, η Ρωσία παρείχε περίπου το 45 % των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ το 2021. Τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό αυτό ανέρχεται κατά μέσο όρο σε περίπου 40 %. Οι άλλοι κύριοι προμηθευτές φυσικού αερίου στην ΕΕ ήταν η Νορβηγία (23 %), η Αλγερία (12 %), οι Ηνωμένες Πολιτείες (6 %) και το Κατάρ (5 %).

Όσον αφορά το αργό πετρέλαιο, η Ρωσία ήταν επίσης ο μεγαλύτερος προμηθευτής εισαγωγών της ΕΕ (27 %), ακολουθούμενη από την Νορβηγία (8 %), το Καζακστάν (8 %) και τις ΗΠΑ (8 %). Στον τομέα του λιθάνθρακα, παρόλο που ο όγκος των εισαγωγών μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία παραμένει επίσης ο κύριος προμηθευτής (46 %), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ (15 %) και την Αυστραλία (13 %), καταλήγει η ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρότεινε ένα σταδιακό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αυστηροποιώντας τις κυρώσεις της κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία. Λες και είναι η μόνη χώρα που έκανε εισβολή σε άλλη χώρα θα αναρωτηθεί κάποιος. Το ζητούμενο είναι τι μέλλει γενέσθαι με την ενέργεια στην Ευρώπη.

Η Γερμανία έχει προειδοποιήσει για ύφεση χωρίς το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πετρελαϊκές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα κατέστρεφε την ουγγρική οικονομία και δεν προσφέρει λύση στα τεράστια προβλήματα που θα δημιουργούσε στην Ουγγαρία, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δηλώνει σε βίντεο που ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης πως, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει κάποια λύση, έτσι ο μοναδικός τρόπος για να επιτευχθεί μια συμφωνία για πετρελαϊκό εμπάργκο θα ήταν αν αυτό εφαρμοζόταν στο πετρέλαιο που μεταφέρεται δια θαλάσσης και εξαιρούνταν πλήρως όλες οι αποστολές ρωσικού πετρελαίου μέσω πετρελαιαγωγών.

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

secblue24

Αναζήτηση

digitship24