archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Εκτύπωση

Οι IRGC του Ιράν κατέλαβαν το πλοίο MSC ARIES «συνδεδεμένο με το Ισραήλ» στα Στενά του Ορμούζ

13 Απριλίου 2024.

mscariesplΤης Γεωργίας Ερμίδη

Οι δυνάμεις του IRGC (Islamic Revolutionary Guard Corps) πραγματοποίησαν επιχείρηση μέσω ελικοπτέρου και πήραν τον έλεγχο του εμπορικού πλοίου, αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων MSC ARIES κοντά στο Στενό του Ορμούζ εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή μετά την θανατηφόρα ισραηλινή επίθεση στο προξενείο του Ιράν στην Συρία.

Το πλοίο είναι κάτω από τις εντολές από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), την δύναμη που έχασε επτά μέλη, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών, στο χτύπημα του Ισραήλ στην Συρία, ανέφεραν το Σάββατο τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν.

«Το πλοίο έχει πλέον οδηγηθεί προς τα χωρικά ύδατα της χώρας μας», ανέφερε το κρατικό IRNA.

Το πλοίο ταυτοποιήθηκε ως το containership MSC Aries με σημαία Πορτογαλίας, 366 μέτρα πλοίο, το οποίο φέρεται να αναχώρησε από λιμάνι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων με προορισμό την Ινδία.

Συνδέεται με την Zodiac Maritime με έδρα το Λονδίνο, μέρος του Zodiac Group, που ανήκει στον Ισραηλινό δισεκατομμυριούχο Eyal Ofer και την οικογένεια του.

Πλάνα από το κατάστρωμα του πλοίου που εξασφάλισε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press το Σάββατο δείχνουν στρατιώτες να κατεβαίνουν στο πλοίο από ελικόπτερο.

Η Zodiac Maritime ανέφερε σε δήλωση ότι η MSC, ένας ιταλο-ελβετικός ναυτιλιακός όμιλος, ήταν υπεύθυνη για όλες τις δραστηριότητες του πλοίου.

Η MSC επιβεβαίωσε ότι στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πλήρωμα, προσθέτοντας σε δήλωση ότι «συνεργάζεται στενά με τις αρμόδιες αρχές για να διασφαλίσει την ευημερία τους και την ασφαλή επιστροφή του πλοίου».

Ο αμερικανικός στρατός μεταφέρει περισσότερα στρατιωτικά μέσα στην Μέση Ανατολή, καθώς αναμένει μια ιρανική απάντηση στην ισραηλινή επίθεση στο προξενείο στην Συρία.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιβεβαίωσαν την κίνηση, αλλά το Πεντάγωνο δεν έχει πει επίσημα ποιά μέσα μεταφέρει στην περιοχή.

Η Wall Street Journal επικαλέστηκε ανώνυμους Αμερικανούς αξιωματούχους να είπαν την Παρασκευή ότι περιλαμβάνει την επανατοποθέτηση δύο αντιτορπιλικών, με ένα από τα πολεμικά πλοία να βρίσκεται ήδη στην περιοχή και ένα άλλο να ανακατευθύνεται εκεί.

Σύμφωνα με το CNN, το Ιράν μετακινεί εσωτερικά στρατιωτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων κρουζ.

Από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου οι ΗΠΑ έχουν στείλει χιλιάδες βόμβες και πυρομαχικά στο σύμμαχό τους Ισραήλ παρά την αυξανόμενη διεθνή κριτική, μαζί με την μεταφορά πολεμικών πλοίων και στρατευμάτων στην περιοχή.

Ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, δήλωσε την Παρασκευή ότι οι απειλές του Ιράν για αντίποινα κατά του Ισραήλ παραμένουν «πραγματικές» και βιώσιμες.

Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το προξενείο του Ιράν στην πρωτεύουσα της Συρίας την Δαμασκό την 1η Απριλίου 2024.

«Όταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να έχουν επιτεθεί στο έδαφος μας» είπε ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Ayatollah Ali Khamenei,σε μια ομιλία.

Ο Ayatollah Ali Khamenei, δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ "πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί" για την επίθεση στο συγκρότημα της Ιρανικής πρεσβείας στην Συρία.

Ο πρεσβευτής του Ιράν στην Δαμασκό, Hussein Akbari, είχε δηλώσει για το συμβάν «Η ισραηλινή επίθεση στο ιρανικό προξενείο αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα της σιωνιστικής οντότητας, η οποία δεν αναγνωρίζει κανέναν διεθνή νόμο και κάνει ό,τι είναι απάνθρωπο για να πετύχει αυτό που θέλει».

Η "επιτακτική ανάγκη για το Ιράν" να προχωρήσει σε αντίποινα για το πλήγμα στην ιρανική πρεσβεία στην Δαμασκό θα μπορούσε να αποφευχθεί αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκαζε την επίθεση, τόνισε στις 11 Απριλίου 2024 η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη.

"Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε καταδικάσει την κατακριτέα επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος στις διπλωματικές μας εγκαταστάσεις στην Δαμασκό και ακολούθως οδηγούσε ενώπιον της δικαιοσύνης τους δράστες, η επιτακτική ανάγκη για το Ιράν να τιμωρήσει αυτό το αδίστακτο καθεστώς θα μπορούσε να ήταν περιττή", ανέφερε η αντιπροσωπεία στην πλατφόρμα Χ.

Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για το πως θα κινηθούν όλες αυτές οι δυνάμεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Μάιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24summer

esg24gh20

Αναζήτηση

captallink9j24