ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Ναυάγιο Bayesian: Συνέντευξη τύπου από τις Ιταλικές αρχές τι είπαν (μέρος 2)
Της Γεωργίας Ερμίδη
Οι επιζώντες και οι μάρτυρες από ένα μικρό κοντινό σκάφος - μαζί με επίσημες αναφορές - βοήθησαν αρχικά να κάνουν έναν απολογισμό για το πώς εξελίχθηκε η καταστροφή το πρωί της Δευτέρας 19/8.
Οι άνθρωποι ανέφεραν ότι είδαν έναν «ανεμοστρόβιλο» - που αργότερα αποσαφηνίστηκε ως ένα στροβιλιζόμενο σύννεφο αέρα γνωστό ως υδάτινο στόμιο - χτύπησε το καταρτι του σκάφους ύψους 75 μέτρων.
Οι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι αυτό ήταν που ανέτρεψε το σκάφος, με αποτέλεσμα να πάρει κλίση και νερό πριν βυθιστεί.
Οι δραματικές προσπάθειες των επιβαινόντων να σωθούν σκαρφαλώνοντας σε ασφαλές μέρος
Αποκαλύπτεται επίσης από διασώστες που έσπευσαν στο σημείο πώς οι επιβάτες προσπάθησαν να ξεφύγουν από το νερό που πλημμύριζε το πλοίο.
Όπως είπε ο διοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας Τζιρολάμο Μπεντιβόλιο Φιάντρα, καθώς το Bayesian βυθιζόταν κάτω από το νερό η δεξιά πλευρά του ήταν στραμμένη προς τον πυθμένα και η αριστερή προς την επιφάνεια του νερού. Για αυτό στην αριστερή πλευρά του γιοτ όλοι οι νεκροί.
«Είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθούσαν να σωθούν πηγαίνοντας στις καμπίνες στην αριστερή πλευρά. Βρήκαμε τις πρώτες πέντε σορούς στην πρώτη καμπίνα στην αριστερή πλευρά και την τελευταία σορό στην τρίτη καμπίνα στην ίδια πλευρά. Υπήρχαν συνολικά έξι καμπίνες: τρεις στην αριστερή και τρεις στη δεξιά πλευρά. Τους βρήκαμε στο υψηλότερο μέρος του σκάφους προς την επιφάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Φιάντρα.
Στο τραγικό ναυάγιο στο Παλέρμο της Σικελίας όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι ο εισαγγελέας του Τερμίνι Ιμερέζε, Αμπρότζιο Καρτόζιο, στην συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι προς το παρόν δεν μπορεί να αποκλειστεί κανένα σενάριο.
Έρευνα για ανθρωποκτονία
Όπως ανακοινώθηκε και επίσημα κατά την συνέντευξη Τύπου οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει έρευνα για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, για να βρουν υπό ποιες συνθήκες βυθίστηκε το υπερπολυτελές γιοτ μέσα σε μόλις 16 λεπτά.
Οι ερευνητές εξετάζουν τα αδικήματα της «πρόκλησης ναυαγίου και πολλαπλής ανθρωποκτονίας εξ αμελείας» εις βάρος «αγνώστων προσώπων».
Σύμφωνα με τον Καρτόζιο, μπορεί να πρόκειται για υπόθεση ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, αφού δεν αποκλείεται η βύθιση να προκλήθηκε από «συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ήταν αυτές που έπρεπε». «Αυτή είναι μόλις η αρχή της έρευνας», πρόσθεσε ο Ιταλός εισαγγελέας.
Σημαντικό να ανελκυστεί το ναυάγιο από το βυθό
Ανάμεσα στα άλλα οι εισαγγελείς υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ανελκυστεί το ναυάγιο από τον βυθό. «Αν δεν συμβεί αυτό, θα είναι δύσκολο θα διερευνηθεί πλήρως η βύθιση του Bayesian» είπαν χαρακτηριστικά.
Διευκρίνισαν δε ότι ο καπετάνιος και το πλήρωμα του Bayesian δεν είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Ιταλία μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας, η οποία θα διαρκέσει καιρό.
Το ναυάγιο του Bayesian βρίσκεται πλέον σε 50 μέτρα βάθος και σε απόσταση περίπου 700 μέτρων από το λιμάνι Πορτιτσέλο.
Σύμφωνα με τον Ραφαέλε Μακάουντα, επικεφαλής των λιμενικών αρχών του Παλέρμο, το γιοτ είχε λάβει άδεια να παραμείνει αρόδου στην περιοχή όπου βυθίστηκε. «Δεν υπήρχε προειδοποίηση για καταιγίδα εκείνο το βράδυ», εξήγησε.
Ο Μακάουντα πρόσθεσε ότι το χρονοδιάγραμμα της ανάσυρσης του γιοτ από τον βυθό της θάλασσας δεν είναι σαφές και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Επίσης έθεσαν ερωτηματικά για την ταχύτητα με την οποία βυθίστηκε το Bayesian και το γεγονός ότι άλλα πλοία που βρίσκονταν κοντά του δεν έπαθαν ζημιές από κατι παρόμοιο με υδροσιφώνα προκαλεί ερωτήματα, κυρίως αν η καρίνα του σκάφους, η οποία αποτελεί αντίβαρο στο τεράστιο κατάρτι του, ήταν ανεβασμένη ή κατεβασμένη την ώρα του συμβάντος.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής εισαγγελέας Ραφαέλε Καμαράνο δήλωσε ότι η Πολεμική Αεροπορία της Ιταλίας έχει επιβεβαιώσει ότι η πιθανότερη αιτία για την βύθιση του γιοτ είναι ο υδροσιφώνας, ενώ πρόσθεσε ότι θα πραγματοποιηθούν νεκροψίες- νεκροτομές στα θύματα.
Ο καπετάνιος του σκάφους James Cutfield έχει ήδη υποβληθεί σε εκτεταμένη ανάκριση από τις αρχές.
Τα επιζώντα μέλη του πληρώματος και οι επιβάτες θα ερωτηθούν επίσης από τις αρχές στο πλαίσιο της λεπτομερούς έρευνας για τα γεγονότα που οδήγησαν στην καταστροφή.
Οι εισαγγελείς εξετάζουν την θεωρία ότι τα φινιστρίνια και οι καταπακτές της θαλαμηγού δεν έκλεισαν εγκαίρως πριν από την καταιγίδα
Οι αξιωματούχοι ενδέχεται επίσης να έρθουν σε επαφή με τον Ron Holland, ναυπηγό αρχιτέκτονα που σχεδίασε το Bayesian, μαζί με στελέχη της The Italian Sea Group, στην οποία ανήκει η Perini Navi – η εταιρεία που κατασκεύασε το σκάφος στο ναυπηγείο της στο Viareggio το 2008.
Οι κάμερες κλειστού κυκλώματος από ένα σπίτι στην ακτή έδειξαν πόσο γρήγορα επιδεινώθηκαν οι συνθήκες όταν χτύπησε η νεροποντή, ενώ το γεγονός ότι άλλα πλοία παρέμεναν την ίδια όρθια υποδηλώνει ότι το φαινόμενο ήταν αρκετά εστιασμένο.
Μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν να σχηματίζεται ένα κύμα νερού κατά την διάρκεια της καταιγίδας πριν από την βύθιση του Bayesian yacht, το οποίο μοιάζει με υδροστρόβιλο, έναν τύπο ανεμοστρόβιλου που σχηματίζεται πάνω από το νερό.
Ωστόσο, ο αναπληρωτής εισαγγελέας Raffaele Cammarano είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι «από τις πληροφορίες που έχουμε, πρόκειται για το φαινόμενο ''downburst''».
Ενα «downburst» – έναν τοπικό θυελλώδη άνεμο που συνδέεται με καταιγίδες.
Οι καταιγίδες είναι ισχυρά και πολύπλοκα φαινόμενα, με τον αέρα μέσα σε σύννεφο καταιγίδας να κινείται ταχύτατα προς τα πάνω και προς τα κάτω.
Ενα «downburst» συμβαίνει όταν ο αέρας κινείται προς τα κάτω από την βάση του σύννεφου, παράγοντας μια ισχυρή ριπή ανέμου που φυσάει προς το έδαφος. Όταν φτάνει στο έδαφος, ο άνεμος εξαπλώνεται, φυσώντας απρόβλεπτα προς τα έξω προς διάφορες κατευθύνσεις.
Οι άνεμοι που συνδέονται με τις καταιγίδες μπορούν να φτάσουν ταχύτητες άνω των 160 χιλιομέτρων/ώρα. Τείνουν να είναι αρκετά βραχύβιοι, συνήθως διαρκούν μερικά λεπτά.
Προσέθεσε ότι μπορεί να συγχέεται με ανεμοστρόβιλους ή υδροστροβίλους επειδή η ζημιά που προκαλείται μπορεί να είναι παρόμοια.
Στην συνέντευξη Τύπου ακούστηκε ότι οι αρχές έχουν ακόμα ερωτήσεις να κάνουν στον καπετάνιο, αλλά ότι δεν μπορούν να κρατήσουν ανθρώπους στην χώρα σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία.
Ο Sam Jefferson, εκδότης του περιοδικού «Sailing Today», δήλωσε επίσης ότι πιστεύει ότι οι ανοιχτές καταπακτές, φινιστρίνια και πόρτες θα μπορούσαν να έχουν συμβάλει στην ταχεία βύθιση του superyacht.
Όπως εχει γίνει γνωστό το Bayesian είναι ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος συνολικού μήκους 55,9 μέτρων που κατασκευάστηκε από την ιταλική Perini Navi το 2008 και επισκευάστηκε για τελευταία φορά το 2020. Το σούπερ γιοτ έχει πλάτος 11,51 μέτρα και κατάρτι 75 μέτρων, το υψηλότερο στον κόσμο. Κοστίζει περίπου 35 εκατομμύρια δολάρια.
Η θαλαμηγός βυθίστηκε υπό γωνία, με την πρύμνη - όπου βρίσκεται η βαριά μηχανή - να έχει κατέβει πρώτη.
Επίσης στην συνέντευξη τύπου ο αναπληρωτής εισαγγελέας Raffaele Cammarano ανέφερε ότι οι επιβάτες μπορεί να μην κατάφεραν να διαφύγουν από το γιοτ επειδή κοιμόντουσαν. Στην ερώτηση γιατί δεν ξύπνησαν ή δεν ειδοποιήθηκαν, απάντησε: «Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να διαπιστώσουμε από τις καταθέσεις των επιζώντων – ένα βασικό σημείο της έρευνας, προφανώς».
Ο καπετάνιος του σκάφους James Cutfield είπε «Δεν το είδαμε να έρχεται» στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενος στην καταιγίδα, στο μοναδικό δημόσιο σχόλιό του μέχρι στιγμής.
Ο επικεφαλής της εταιρείας που κατασκεύασε το Bayesian, Giovanni Costantino, είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι υπήρξε μια σειρά από λάθη στο πλοίο. «Στο πίσω μέρος του σκάφους, μια καταπακτή πρέπει να είχε μείνει ανοιχτή».
«Πριν από την καταιγίδα, ο καπετάνιος θα έπρεπε να είχε κλείσει κάθε άνοιγμα, να σηκώσει την άγκυρα, να βάλει μπροστά την μηχανή, να στρέψει προς τον άνεμο και να χαμηλώσει την καρίνα».
«Αυτό θα είχε σταθεροποιήσει το σκάφος, θα μπορούσαν να διασχίσουν την καταιγίδα και να συνεχίσουν την κρουαζιέρα τους με άνεση», είπε.
Οι δύτες βρήκαν τα συντρίμμια του Bayesian 50 μέτρα κάτω από το νερό με την σχεδόν 10 μέτρα μακριά καρίνα του ανασηκωμένη.
Αν είχε αναπτυχθεί, θα μπορούσε να είχε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ανέμου που έπληττε τον 75 μέτρων ψηλό ιστό αλουμινίου του Bayesian και να κρατήσει το πλοίο σταθερό. Αλλά χωρίς αυτό, οι ειδικοί είπαν ότι ριπές ανέμου 100 χιλιομέτρων την ώρα θα ήταν αρκετές για να ανατραπεί το πλοίο και η καταιγίδα της Δευτέρας ξεπέρασε την ταχύτητα των ανέμων αυτών κατά πολύ.
Ο αρχηγός της ακτοφυλακής του Παλέρμο, Raffaele Macauda, ο οποίος παρακολούθησε την συνέντευξη Τύπου, είπε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη απαγόρευση αγκυροβόλησης του πλοίου στο σημείο που χτυπήθηκε από την καταιγίδα, καθώς τα δελτία καιρού εκείνη την ημέρα δεν ανέφεραν συναγερμό μεγάλης καταιγίδας για την ευρεία περιοχή του νοτιοδυτικού Τυρρηνικού Πελάγους.
Είπε ότι δεν υπάρχει νομική υποχρέωση για τον καπετάνιο, το πλήρωμα και τους επιβάτες να παραμείνουν στην Ιταλία, αλλά οι αρχές περιμένουν να συνεργαστούν με την έρευνα.
Ο Raffaele Macauda είπε ότι η ανάκτηση δεξαμενών καυσίμου από τα συντρίμμια ήταν «προτεραιότητα».
Και πρόσθεσε: «Μεταξύ άλλων, θα χρειαστεί να αδειάσουμε τις δεξαμενές του γιοτ για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε μόλυνση του περιβάλλοντος».
Μίλησε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ιταλία - όπου ανακοινώθηκε έρευνα για ναυάγιο και ανθρωποκτονία και για το πώς σκοπεύουν να προχωρήσουν οι αρχές.
Το ναυάγιο είναι τώρα «50 μέτρα κάτω» και δεν υπάρχει τρέχον χρονοδιάγραμμα ανέλκυσης, αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι μπορεί να διαρκέσει οκτώ εβδομάδες.
Τόνισε ότι η ανάκτηση των δεξαμενών καυσίμων είναι «προτεραιότητα για εμάς γιατί έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις», είπε: «Μιλάμε για ένα ναυάγιο στα 50 μέτρα κάτω».
"Το χρονοδιάγραμμα για την επαναφορά του σκάφους στην επιφάνεια είναι αβέβαιο: όλα εξαρτώνται από την βούληση των ιδιοκτητών, των πλοιοκτητών και της εταιρείας διαχείρισης. Η ναυτιλιακή αρχή θα διαχειριστεί την επιχείρηση με τους δικούς της τεχνικούς, αλλά προς το παρόν βρισκόμαστε ακόμη στο προκαταρκτικό στάδιο: θα επιβάλουμε την ασφάλιση του σκάφους αδειάζοντας τις δεξαμενές", δήλωσε ο Raffaele Macauda.

























