ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Ολες οι τελευταίες εξελίξεις για την σύγκρουση του φορτηγού πλοίου με το δεξαμενόπλοιο στην Βόρεια Θάλασσα (μέρος πρώτο)
Της Γεωργίας Ερμίδη
Ο 59χρονος καπετάνιος του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Solon με Πορτογαλική σημαία το οποίο ενεπλάκη στο δυστύχημα στην Βόρεια Θάλασσα όταν συγκρούστηκε με το τάνκερ Stena Immaculate με σημαία ΗΠΑ κατηγορείται για ανθρωποκτονία από βαριά αμέλεια.
Η αστυνομία δήλωσε πως ο 59χρονος Ρώσος καπετάνιος παραμένει υπό κράτηση.
Ένα μέλος του πληρώματος του Solong εξακολουθεί να αγνοείται και θεωρείται νεκρό. Πρόκειται για τον 38χρονο Μάρκ Άντζελο Πέρνια από τις Φιλιππίνες.
Διασώστες σχεδιάζουν να επιβιβαστούν στο δεύτερο χτυπημένο πλοίο για να εκτιμήσουν τις ζημιές.
Το φορτηγό πλοίο Solong με σημαία Πορτογαλίας χτύπησε ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία ΗΠΑ, το Stena Immaculate, το οποίο μετέφερε καύσιμα αεροσκαφών για τον αμερικανικό στρατό. Το Stena Immaculate είχε αγκυροβολήσει την ώρα εκείνη και ανέμενε για να μπει στο λιμάνι αφού ταξίδεψε από περιοχή της Πελοποννήσου της Ελλάδας.
Με την σύγκρουση και τα δύο πλοία πήραν φωτιά και σημειώθηκαν πολλές εκρήξεις. Τριάντα έξι μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, μεταξύ των οποίων Αμερικανοί από το Stena Immaculate και Ρώσοι και Φιλιππινέζοι υπήκοοι που αποτελούσαν το πλήρωμα του Solong.
Δεν υπήρξαν ενδείξεις οποιασδήποτε συμμετοχής τρίτου ή κακόβουλου μέρους στην σύγκρουση και οι πρωταρχικές ανησυχίες ήταν να περιοριστεί η πιθανή περιβαλλοντική ζημιά από διαρροή καυσίμων αεροσκαφών και πλοίων.
Αρχικά υπήρχε φόβος ότι το Solong μετέφερε την εξαιρετικά τοξική χημική ουσία κυανιούχο νάτριο, αλλά ο ιδιοκτήτης του, η ναυτιλιακή εταιρεία Ernst Russ με έδρα το Αμβούργο, είπε ότι τέσσερα εμπορευματοκιβώτια που είχαν στο παρελθόν την ουσία ήταν άδεια.
Η δειγματοληψία ποιότητας του αέρα που διεξήχθη στην ξηρά δεν έδειξε τοξίνες και η μοντελοποίηση από το Met Office δεν έδειξε απειλή για το κοινό, δήλωσε η HM Coastguard.
Αν και το Solong παρασύρθηκε τουλάχιστον 2 μίλια νότια της σύγκρουσης, το Solong δεν αναμένεται πλέον να βυθιστεί και είναι αγκυροβολημένο με υποστήριξη από ρυμουλκό. Το Stena Immaculate συγκρατείται επίσης με ρυμουλκά.
Ο βοηθός επικεφαλής της ακτοφυλακής, Τζον Κρεγκ, είπε ότι τα πλοία «ασφαλίστηκαν και κρατήθηκαν στην θέση τους από την άγκυρα του αμερικανικού πετρελαιοφόρου Stena Immaculate, προτού το Solong αποκολληθεί και παρασυρθεί νότια κατά την διάρκεια της νύχτας».
Το βράδυ της Τετάρτης, η Crowley, η ναυτιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται το Stena Immaculate, δήλωσε ότι η φωτιά στο πετρελαιοφόρο έχει σβήσει. «Δεν υπάρχουν ορατά σημάδια καπνού ή φλόγας», είπε.
Ο βοηθός επικεφαλής της ακτοφυλακής, Τζον Κρεγκ, δήλωσε «Υπάρχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ρύπανσης και η HM Coastguard συνεχίζει να προετοιμάζεται για οποιαδήποτε ρύπανση μπορεί να προκύψει ως αποτέλεσμα της ζημιάς στα πλοία.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με την αστυνομία του Humberside, τους διασωστές, τις λιμενικές αρχές και άλλες υπηρεσίες για την προστασία του κοινού και του περιβάλλοντος όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στην εξελισσόμενη κατάσταση».
Οι πτήσεις εναέριας επιτήρησης δεν εντόπισαν καμία ρύπανση στην επιφάνεια του νερού, δήλωσε η ακτοφυλακή το βράδυ της Τετάρτης.
Ενώ θα χρειαστεί λίγος χρόνος από το Τμήμα Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων για να διερευνήσει πλήρως τα αίτια της σύγκρουσης, η αστυνομία του Χάμπερσαϊντ ξεκίνησε μια παράλληλη έρευνα για τον θάνατο του ναυτικού.
Ο ανώτερος αξιωματικός της έρευνας, DCS Craig Nicholson, δήλωσε «Ο άνδρας που συνελήφθη παραμένει υπό κράτηση αυτήν την στιγμή, ενώ οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζουμε να μιλάμε με όλους τους εμπλεκόμενους για να διαπιστωθούν οι πλήρεις συνθήκες του συμβάντος».
Η HM Coastguard συντονίζει επί του παρόντος την ανταπόκρση έκτακτης ανάγκης σε αναφορές για σύγκρουση μεταξύ δεξαμενόπλοιου και φορτηγού πλοίου στα ανοικτά των ακτών του Ανατολικού Γιορκσάιρ με αποτέλεσμα πυρκαγιές και στα δύο πλοία. Ο συναγερμός σήμανε στις 10 Μαρτίου στις 9.48 π.μ.
Σε σχετική αναφορά κατέγραψε ότι ενα άτομο έλαβε θεραπεία επί τόπου και αρνήθηκε περαιτέρω ιατρική βοήθεια. Εχει επιβεβαιωθεί ότι 36 άτομα μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στην ακτή, δυστυχώς ένα μέλος του πληρώματος του SOLONG δεν εχει βρεθεί παραμένει αγνοούμενο. Επεσε στο νερό αλλά δεν ήταν μεταξύ αυτών που διασώθηκαν.
Μετά από εκτεταμένη έρευνα για το μέλος του πληρώματος δυστυχώς δεν βρέθηκε.
Η HM Coastguard η εθνική θαλάσσια υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Ηνωμένου Βασιλείου έκανε σχετικές ανακοινώσεις. Ο αρχηγός της ακτοφυλακής Paddy O'Callaghan δήλωσε: «Και τα δύο πλοία παραμένουν επί του παρόντος σταθερά με διασωστές να επιβιβάζονται στο STENA IMMACULATE και στο SOLONG και να συνεχίζουν να διενεργούν ολοκληρωμένες εκτιμήσεις ζημιών.
«Στις 23.20 χθες το βράδυ το SOLONG αποχωρίστηκε από το STENA IMMACULATE και άρχισε να παρασύρεται προς τα νότια, αυτό παρακολουθείται από την Ακτοφυλακή του HM. Έχει τεθεί σε εφαρμογή ζώνη αποκλεισμού ακτίνας 1 χιλιομέτρου γύρω από τα δύο πλοία.
«Οι θέσεις των σκαφών πλέον παραμένουν αμετάβλητες - το STENA IMMACULATE παραμένει αγκυροβολημένο. Το SOLONG συνεχίζει να βρίσκεται σε ασφαλή θέση συνδεδεμένο με ρυμουλκό.
«Τώρα υπάρχουν μόνο μικροί περιοδικοί θύλακες πυρκαγιάς στο SOLONG που δεν προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία. Εξειδικευμένα ρυμουλκά με πυροσβεστική ικανότητα παραμένουν και στις θέσεις και των δύο πλοίων.
«Οι τακτικές πτήσεις εναέριας επιτήρησης συνεχίζουν να παρακολουθούν τα πλοία και να επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας από την ρύπανση είτε από το STENA IMMACULATE είτε από το SOLONG.
«Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) βοηθά επίσης στο περιστατικό και συνεχίζει να συμβουλεύει ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος για την δημόσια υγεία στην ακτή θεωρείται πολύ χαμηλός. Το UKHSA θα διατηρεί υπό συνεχή επανεξέταση τις εκτιμήσεις κινδύνου καθώς θα ερχονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες».
Ο αρχηγός της ακτοφυλακής Paddy O'Callaghan δήλωσε: «Και τα δύο πλοία είναι επί του παρόντος σταθερά και οι διασώστες έχουν επιβιβαστεί για να πραγματοποιήσουν αρχικές εκτιμήσεις ζημιών.
«Η ομάδα Αντιρρύπανσης και Διάσωσης της Ακτοφυλακής της HM έχει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της ρύπανσης σε περίπτωση που χρειαστεί».
Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Υπηρεσίας Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής, Virginia McVea, δήλωσε: «Η Υπηρεσία Ναυτιλίας και Ακτοφυλακής (MCA) συνεχίζει να συντονίζει την απάντηση στην σύγκρουση μεταξύ του SOLONG και του STENA IMMACULATE.
«Δεν έχουν υπάρξει περαιτέρω αναφορές για ρύπανση της θάλασσας από κανένα πλοίο πέρα από αυτό που παρατηρήθηκε κατά το αρχικό περιστατικό. «Το SOLONG κρατείται σε ασφαλή θέση ανοιχτά από ένα ρυμουλκό και άλλα πλοία υποστήριξης παραμένουν στην άμεση γειτνίαση του πλοίου.
Η ανησυχία του MCA σε σχέση με δεξαμενές στο SOLONG έχει μειωθεί με ρυμουλκά που μπορούν πλέον να λειτουργούν σε κοντινή απόσταση.
«Η απειλή από τα επικίνδυνα εμπορεύματα που είχαν εντοπιστεί προηγουμένως στο πλοίο έχει μειωθεί σημαντικά. Η δειγματοληψία ποιότητας αέρα στην ξηρά δεν έδειξε τοξίνες και η μοντελοποίηση από το Met Office δεν δείχνει απειλή για το κοινό.
«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε ενεργά με την αστυνομία του Humberside, τους διασωστές, τις λιμενικές αρχές και άλλες υπηρεσίες για την προστασία του κοινού και του περιβάλλοντος όσο το δυνατόν περισσότερο, ενώ συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στην εξελισσόμενη κατάσταση».
«Ο SOSREP συνεργάζεται με πλοιοκτήτες, διασωστές και ασφαλιστικές εταιρείες.
«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων παρακολουθεί στενά την κατάσταση και επιβεβαίωσε ότι η ποιότητα του αέρα στο επίπεδο του εδάφους βρίσκεται επί του παρόντος σε κανονικά επίπεδα για τις καιρικές συνθήκες.
«Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) βοηθά επίσης στην ανταπόκριση και έχει ενημερώσει ότι οποιοσδήποτε κίνδυνος για την δημόσια υγεία στην ακτή θεωρείται επί του παρόντος πολύ χαμηλός.
"Οι εκτιμήσεις κινδύνου του UKHSA βρίσκονται υπό συνεχή επανεξέταση καθώς γίνονται διαθέσιμες περισσότερες πληροφορίες."
Η Crowley, η ναυτιλιακή εταιρεία που διαχειρίζεται το Stena Immaculate, ανακοίνωσε πως «συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις βρετανικές υπηρεσίες για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που προκύπτουν από το συμβάν με το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Solong που χτύπησε το δεξαμενόπλοιο Stena Immaculate ενώ βρισκόταν αγκυροβολημένο την Δευτέρα 10 Μαρτίου.
Τρίτοι εμπειρογνώμονες διάσωσης με το SMIT Salvage έχουν επιβιβαστεί στο Stena Immaculate για αξιολόγηση. Οι αρχικοί στόχοι είναι να συνεχιστεί η ασφάλιση του σκάφους, ώστε οι επιθεωρητές και οι εργαζόμενοι διασώστες να μπορούν να εργαστούν με ασφάλεια, να εκτιμήσουν τον βαθμό ζημιάς και να συνεχίσουν τις ενέργειες για τον μετριασμό τυχόν περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Στην συνέχεια θα οριστικοποιηθεί ένα σχέδιο ρυμούλκησης σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές.
«Οι αρχικές εργασίες διάσωσης τρίτων για το Stena Immaculate έχουν αρχίσει να αξιολογούν το εξωτερικό του πλοίου και να υποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει συνεχής απελευθέρωση προϊόντος φορτίου στο νερό και καμία γυαλάδα στο νερό.
Παραμένει ασαφές τι ποσότητα καυσίμου Jet A1 μπορεί να απελευθερώθηκε ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης.
«Οι προτεραιότητές μας συνεχίζουν να είναι η αντιμετώπιση περιστατικών και ο μετριασμός των περιβαλλοντικών απειλών, ενώ υποστηρίζουμε πλήρως την υγεία και την ευημερία των ναυτικών μας στο Γκρίμσμπι.
Παραμένει αβέβαιο αυτήν την στιγμή ποιος όγκος καυσίμου μπορεί να απελευθερώθηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος, αλλά η αρχική ανασκόπηση δείχνει ότι οι επιπτώσεις έχουν περιοριστεί λόγω της έκθεσης στην φωτιά και της εξάτμισης του καυσίμου Jet A1. Επιπλέον, οι υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου παρακολουθούν στενά την ποιότητα του αέρα και τυχόν επιπτώσεις στην δημόσια υγεία που προκύπτουν στην ξηρά.
«Τουλάχιστον μία δεξαμενή φορτίου που περιείχε καύσιμο Jet-A1 υπέστη ρήξη.
Και οι 23 ναυτικοί του Crowley που επέβαιναν στο πλοίο είναι ασφαλείς και δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί αυτήν την στιγμή.
«Εκτιμούμε πολύ τις γρήγορες ενέργειες και την υποστήριξη των αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου, των εργαζομένων διάσωσης και άλλων στο περιστατικό και παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαστούμε μαζί τους για τις συνεχείς προσπάθειες αντίδρασης», δήλωσε ο Cal Hayden αντιπρόεδρος της Crowley.
Το Stena Immaculate διαχειρίζεται η Crowley μέσω μιας κοινοπραξίας με τον ιδιοκτήτη Stena Bulk USA. Το 2023, το δεξαμενόπλοιο επιλέχθηκε από την Ναυτιλιακή Διοίκηση των ΗΠΑ (MARAD) για να υπηρετήσει στο Tanker Security Program.
Ενώ βρισκόταν ναυλωμένο σε αυτό το ταξίδι για την Στρατιωτική Διοίκηση Sealift, το δεξαμενόπλοιο αγκυροβόλησε ενώ περίμενε την διαθεσιμότητα στο λιμάνι του Killingholme, όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει μια τυπική παράδοση καυσίμων ως μέρος μιας υπηρεσίας ρουτίνας στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος όταν χτυπήθηκε.
Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι σαφές τι όγκο καυσίμου μπορεί να απελευθερώθηκε ως αποτέλεσμα του συμβάντος. Την ώρα που χτυπήθηκε, το Stena Immaculate μήκους 183 μέτρων (596 ποδιών) μετέφερε 220.000 βαρέλια jet fuel καυσίμου αεροσκαφών (καύσιμο Jet-A1) σε 16 διαχωρισμένες δεξαμενές φορτίου, ανέφερε η ανακοίνωση της Crowley.


























