archonmaritime2 crossworldmarine24f1 gac17

latscologo 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Εκτύπωση

Interview

06 Ιουλίου 2023.

ΑΛΕΞΗΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

 

“Survival of the fittest”

 

 

alexaggelopoul41Ο Αλέξης Αγγελόπουλος, σήμερα CEO της Aca Shipping Corp γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι γιος του Κώστα Αγγελόπουλου στελέχους της ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Εκτός από εφοπλιστής ο Αλέξης Αγγελόπουλος είναι και ο ίδιος broker από πολύ νεαρή ηλικία και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών (Hellenic Shipbrokers Association).

Δηλώνει:« Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 ως ναυλομεσιτική, το 2001 αγόρασε το πρώτο καράβι και από τότε έχουν περάσει από τα χέρια μας περισσότερα από 50 φορτηγά καράβια».

Επισημαίνει: «Άρχισα τις ναυλώσεις πριν περίπου 25 χρόνια. Τότε υπήρχε πεδίο και για competitive chartering. Τώρα πια οι ναυλομεσίτες δουλεύουν ως επι το πλείστον απ' ευθείας με πλοιοκτήτες ή και ναυλωτές».

Η καθημερινότητα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία:«Οποιοσδήποτε διαχειρίζεται βαπόρια το ζει στην καθημερινότητα του. Το βιώνει με εντάσεις με πάρα πολλές ώρες δουλειάς και εμμονή στην λεπτομέρεια».

Ως κυριότερα προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας σήμερα εντοπίζει την έλλειψη Ελλήνων ναυτικών και τον κίνδυνο αφελληνισμού της ελληνικής πλοιοκτησίας μετά από κάποια χρόνια.

Το μυστικό της επιτυχίας του: Το δίπολο της καλής πορείας της εταιρείας του είναι η ευελιξία και οι γρήγορες αποφάσεις.

Το motto του: Πιστεύει στην επιβίωση του ικανότερου και όχι του “δυνατότερου”. Survival of the fittest! Σημαίνει επιβίωση των καλύτερα προσαρμοσμένων στο περιβάλλον και όχι των ισχυρότερων απαραίτητα.

Το κίνητρό του: Η δημιουργία.

 

Συνέντευξη στην Γεωργία Ερμίδη

 

Eίστε CEO της Aca Shipping Corp. μια ναυτιλιακή εταιρεία που εδρεύει στην Καστέλλα σε ένα νεοκλασικό κτίριο ως βάση.

 

Έχουμε κάνει μια πολύ προσεκτική ανακαίνιση πριν λίγα χρόνια γιατί θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι ο Πειραιάς έχει προστιθέμενη αξία ως βάση της εταιρείας μας και παράλληλα είναι το μέρος που γεννήθηκα και μεγάλωσα οπότε υπάρχει και συναισθηματικός δεσμός- υπόβαθρο.

 

Εκτός από την πλοιοκτησία δραστηριοποιείστε επίσης σε μια σειρά από σημαντικές ναυτιλιακές δραστηριότητες, όπως ναυλώσεις και αγοραπωλησίες πλοίων μιας και είστε από τα νεότερα σε ηλικία άτομα που έγιναν μέλη της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών (HSA). Ποια είναι η άποψη σας και η σχέση με την Ένωση Ελλήνων Ναυλομεσιτών;

 

Παρ' ότι οι επαγγελματικές μας ασχολίες δεν είναι εδώ και πολλά χρόνια αποκλειστικά στο αντικείμενο του broker, η αγάπη μου προς την Ενωση Ελλήνων Ναυλομεσιτών είναι δεδομένη αφ' ενός γιατί συνάδει με το ξεκίνημα της καριέρας μου και αφετέρου με “μπόλιασε” ο επίτιμος πρόεδρος και “δάσκαλος” καπετάν Νίκος Πενθερουδάκης.

 

Δράττοντας την ευκαιρία στην αναφορά σας είναι ανταγωνιστικό το να είσαι broker;

 

Όταν άρχισα τις ναυλώσεις πριν περίπου 25 χρόνια υπήρχε πεδίο και για competitive chartering. Τώρα πια οι ναυλομεσίτες δουλεύουν απ' ευθείας με πλοιοκτήτες ή και ναυλωτές. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει ένα σαφώς ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Σε ποιους άξονες κινούνται οι δραστηριότητες της ACA Shipping Corp. και ποια η στρατηγική που ακολουθείτε;

 

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1999 ως ναυλομεσιτική. Το 2001 αγόρασε το πρώτο καράβι της και από τότε έχουν περάσει από την πλοιοκτησία μας πάνω από 50 φορτηγά καράβια. Αντίθετα με το ρεύμα και τις τάσεις της εποχής είμαι υπέρμαχος των spot ναυλώσεων και όχι της χρονοναύλωσης.

Η στρατηγική αυτή στηρίζεται αφενός στην εξειδίκευση και στην εμπειρία που έχουμε στις ναυλώσεις και στην ευελιξία που μας παρέχει το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να ικανοποιούμε απαιτήσεις επενδυτών (όπως μια εισηγμένη εταιρεία), τραπεζιτών ή funds.

alexaggelopoul43

 

Ποιο θεωρείτε ότι είναι το μυστικό της επιτυχίας της ACA Shipping;

 

Το δίπολο της καλής πορείας της εταιρείας μας είναι η ευελιξία και οι γρήγορες αποφάσεις καθώς και ως υπέρμαχος του Δαρβίνου πιστεύω στην επιβίωση του ικανότερου και όχι του “δυνατότερου”. “Survival of the fittest”.

 

acashipf52

acaormi

 

Η προσήλωση και η αφοσίωση στην παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας τι κόστος έχει για εσάς;

 

Το κόστος δεν είναι κυρίως οικονομικό άρα και μετρήσιμο αλλά είναι ένα κόστος που οποιοσδήποτε διαχειρίζεται καράβια το ζει στην καθημερινότητα του. Το βιώνει με εντάσεις με πάρα πολλές ώρες δουλειάς και εμμονή στην λεπτομέρεια.

 

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα κυριότερα προβλήματα της ελληνικής ναυτιλίας σήμερα;

 

Παρ' ότι η γενική εικόνα είναι άκρως ικανοποιητική τα προβλήματα δεν είναι λίγα. Υπάρχει έλλειψη Ελλήνων ναυτικών, μια σωστή μεν τάση εκμοντερνισμού των ναυτιλιακών εταιρειών με κίνδυνο να χαθεί το know-how και να περάσει σε διαχειρίστριες εταιρείες του εξωτερικού, και βέβαια το θέμα των funds που από την μια πλευρά μπορεί να είναι καταλύτης για την γιγάντωση μιας εταιρείας από την άλλη όμως, πλευρά, “Δούρειος Ίππος” για τον αφελληνισμό της ελληνικής πλοιοκτησίας μετά από κάποια χρόνια.

 

Μιλήστε μου για το οργανόγραμμα σας αυτήν την εποχή. Που εστιάζετε τώρα τις δραστηριότητες σας

 

Η βασική δραστηριότητα είναι και θα είναι η Ναυτιλία παράλληλα όμως υπάρχει εν εξελίξει ένα επενδυτικό πρόγραμμα στο αγαπημένο μου νησί της Κύθνου καθώς και σε επιλεκτικά project τουρισμού και real estate στην χώρα μας.

acatolmi

 

Τι σας δίνει κίνητρο;

 

Πάντα προσπαθούσα να καταλάβω βλέποντας εφοπλιστές 80+ ετών που συνεχίζουν ακατάπαυστα να δουλεύουν τι τους δίνει κίνητρο. Έχω καταλήξει ότι το κίνητρο είναι η δημιουργία.

 

Αν σας ρώταγα με τρεις λέξεις να μου πείτε τι θεωρείτε σημαντικό στην ζωή;

 

Το μέτρο, την οικογένεια και την υγεία.

 

Και μια αθλητική ερώτηση: Ως παράγοντας της ομάδας του Εθνικού έχετε εκφράσει το παράπονο σας για την έλλειψη γηπέδου της ομάδας. Έχετε πει «χωρίς γήπεδο θα σβήσουν 100 χρόνια ιστορίας». Ποιο είναι το όραμα σας για την ομάδα του Εθνικού; Ασχολείστε;

 

Ο Εθνικός δεν είναι ασχολία για εμένα και δεν θεωρώ εαυτόν παράγοντα αλλά φανατικό φίλαθλό του. Ο Εθνικός είναι κομμάτι των παιδικών μας χρόνων έχει συντελέσει στην διαμόρφωση του χαρακτήρα μας και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιστορίας του Πειραιά. Τους τελευταίους μήνες γίνεται μια ουσιαστική και πολυεπίπεδη προσπάθεια ώστε σιγά σιγά ο σύλλογος να ανέβει επίπεδο σε όλους τους τομείς. Υπάρχει συσπείρωση ελπίζουμε σε καλά νέα, λίαν συντόμως.

acakythnos

acapl4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seanergymaritime1

dominicaconsulate

bvbanner2022

Ημερολόγιο

«  Απρίλιος 2024  »
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

lapwingslogo

esmlogo24

ccslogo

bannerorion19 

hsw24banner1

esg24gh20

Αναζήτηση